Ponos Hrvatske - djelatnice Hrvatske lutrije

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Djelatnice Hrvatske lutrije u Dugom selu spasile su život Leonu Kneževiću. I to tako što su prepoznale srčani udar i odmah reagirale.


Ljetni dan, 28. lipnja prošle godine. Leon Knežević iz Zagreba nije ni slutio što ga čeka. Jer, tijekom jutra je, ne osjećajući nikakve tegobe, došao u Dugo Selo k automehaničaru. 'Ostavio sam auto, hodao sam ulicom i razmišljao o tome hoću li otići na kolodvor i krenuti prema doma ili ću nazvat nekog prijatelja da dođe po mene. Odjednom sam osjetio strašnu bol u prsima. Takvu bol u životu nisam osjetio, kao da mi je tenk sjeo na prsa'. Imao je, kaže, osjećaj da će se srušiti ako odmah negdje ne sjedne ili ne legne. Prvo što je ugledao bile su klupe na autobusnom stajalištu preko puta. Krenuo je prijeći cestu, ali, na svu sreću, naišla je Ljiljana Borac, djelatnica Hrvatske lutrije, koja je u tom trenutku dolazila na posao. Ona i kolegica Matea odmah su reagirale i 'krenule u akciju'. 'Shvatila sam da je riječ o srčanom udaru. Zajedno smo mu stavile ruku pod glavu. Vidjela sam da teško diše i da mu usta postaju sve više plava. Izašla sam van i nazvala hitnu pomoć', prepričava Ljiljana.

Hitna pomoć stigla je za dvije i pol minute. Odvezli su Leona u Zagreb u KB Dubrava. Ljiljana i Matea ostale su na poslu i čekale da im jave je li s Leonom sve u redu. Bili su to stresni, najsporiji sati u njihovu životu, ali opet bi učinile isto. Jackpot listić koji je Leon taj dan uplatio nije bio dobitni.  No dobio je mnogo više - spašen mu je život. Život na koji sada gleda posve drugim očima.