Udruga roditelja traži pravo izbora na (ne)cijepljenje vlastite djece

Prema trogodišnjem programu obveznog cijepljenja u Hrvatskoj, obvezno je cijepljenje djece protiv 10 bolesti. Međutim, mnogi roditelji, na vlastitu odgovornost, cijepljenje odbijaju.

Još u rodilištu beba dobiva prvo cjepivo, protiv tuberkuloze i meningitisa. Do osnovne škole, dijete mora na još pet cijepljenja. U osnovnoj ga pak školi čeka narednih 7.

Mnogo je roditelja koji zaziru od cijepljenja, okupili su se u građansku inicijativu 'Cijepljenje - pravo izbora'. Zašto zaziretu od cijepljenja i što traže od zakonodavca u emisiji Hrvatska uživo objasnila je dr.vet.med. Ivana Delaš, predstavnica inicijative:Normalan razvoj prvog unuka Vlade Šegona stao je nakon prvog cijepljenja protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Rođen je krajem ožujka 2009., 2011. je dobio to cjepivo u ljetnim mjesecima i nakon toga smo ga izgubili, mentalno. Više nije reagirao ni na što, prestao je pričati, prestao je spavati, prestao se družiti drugom djecom u vrtiću, nije se odazivao na ime, nijedan glas više nije puštao, udarao je glavom u zid. Postao je dijete koje je bilo neupravljivo, priča djed Vlado.

Pedijatri su dali dijagnozu - pervazivni poremećaj s elementima autizma. Za dijete koje je rođeno s deset bodova, koje je bilo na kontrolama s godinu dana, 15 mjeseci, sve super, sve odlično, dojeno do 14 mjeseci, odjednom vam otkaže, kao da se zaustavi motor na autu, objašnjava.

I mama Maja Stephen nije do kraja cijepila svoje dvije djevojčice, od 7 i 4 godine. Prije cijepljenja treba dokazati da su djeca u potpunosti zdrava, a to naše zdravstvo ne omogućuje. Oni pitaju roditelje jesu li im djeca zdrava.

Ako za jedan antibiotik se napravi određeno testiranje za dijete i vidi se je li alergično na penicilin ili nije, i sukladno tome im se daje lijek za određenu bolest, stava sam da se isto tako za cijepljenje također treba obaviti određena testiranja koja postoje, znači da bi se ustanovilo da dijete nije alergično na određene komponente cijepiva, ističe mama Maja. Odluka da ne cijepi svoje curice nije bila laka, kaže mama Maja.

Mnogi roditelji smatraju da im treba dati pravo na izbor, mogućnost informiranja i slobodnog odlučivanja. Kolektivno cijepljenje zdrave djece smatraju promašenim i po život štetnim projektom.