'Super sigurni u prometu'

Dio aktivnosti koprivničke Udruge osoba s invaliditetom 'Bolje sutra" i njihova projekta 'Super sigurni u prometu' je i edukacija novinara. Cilj radionice koju je Udruga organizirala bio je podsjetiti novinare kako treba izvještavati o prometnim nesrećama u kojima stradavaju djeca i mladi.

O prometnim nesrećama često se izvještava senzacionalistički, ne poštujući identitet žrtve čak i  ako je riječ o maloljetnicima i mladima, upozoravaju iz  koprivnčke Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra.

Zakon o elektroničkim medijima predviđa kazne od sto tisuća do milijun kuna ako se na televiziji otkrije snimka nekog djeteta bez da je zaštićeni identitet, ali do sada nije zabilježeno da je netko ikad kažnjen zbog toga, rekao je Ivan Nekić, predavač u Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu. 

Od novinara na terenu nerijetko se traži izvještaj sa što više detalja. Vjerujem da je senzacionalizam doista prisutan u medijima u većoj mjeri nego što bi to trebao biti i vjerujem da ponekad nakladnici pronađu neku rupu u zakonu. Čuli smo da se kazne ne primjenjuju, ali svi zajedno pravilima struke i poštivanjem etike moramo se boriti protiv takvih stvari, ističe novinarka Natalija Hrženjak.
U Koprivnici je dvadesetak mladih s tako teškim invaliditetom da se ne mogu uključiti ni u rad Udruge. Nakon nesreće život se potpuno mijenja. Došli smo do procjena da zbrinjavanje jednog mladog čovjeka koji završi u kolicima košta 50 tisuća kuna. Ja često kažem mogu li oni koji na lokalnoj ili državnoj razini brinu o financijama olako preći preko toga, kaže Marija Mraz, predsjednica Udruge Bolje sutra iz Koprivnice.

Nakon novinara na edukaciju će doći i gradski vijećnici kako bi ih se pozvalo da se više novca uloži u sprječavanje prometnih nesreća.