Polako, ali sigurno glazba se vraća u Saudijsku Arabiju

Koncerti su već duže vremena u ilegali u Saudijskoj Arabiji gdje radikalna vehabijska grana sunitskog islama glazbu smatra bogohulnom. No, šest sati u ponedjeljak navečer pa do ranih jutarnjih sati utorka, oko osam tisuća muškaraca pjevalo je poznate ljubavne pjesme u lučkom gradu Džedi, na prvom tako velikom koncertu u konzervativnoj kraljevini u posljednjih sedam godina.

Bio je to veliki povratak u rodni grad saudijske superzvijezde Mohammeda Abdoa, poznatog kao 'umjenitnika svih Arapa' koji je desetljećima nastupao za Saudijce u inozemstvu, ali nikada kod kuće. Abdoa je pratio egipatski orkestar od 60 članova, a na pozornici su mu se priključila još dva popularna pjevača, Saudijac Rabeh Sager i Majid Al-Muhandis, Iračanin sa saudijskim državljanstvom.

Pa ipak, nisu srušene sve prepreke uživanju u glazbi. Policija je na kontrolnim točkama pripuštala samo one s kupljenom ulaznicom, dok je ženama pristup bio posve zabranjen.

Nastup je održan dva dana nakon rasprodanog jazz koncerta u kojem je uživalo 3300 posjetitelja u kulturnom centru kralja Fahda u još strožem glavnom gradu Rijadu, gdje koncerata nije bilo 25 godina.