'Da' oplemenjivanju bilja?

Visoke tehnologije donose znatno unapređenje u povećanju prinosa i kvaliteti ploda. Što one znače za napredak u oplemenjivanju bilja?

Izraz 'nove tehnike oplemenjivanja bilja' službeno se počeo koristiti u dokumentima Europske unije prije 5 godina. Označava skup metoda visoke tehnologije genetičkog inženjerstva koje su napredak ne samo u tom području već uopće u tehnologijama. 'Ima nekoliko novih tehnika. Zajedničko ime za sve njih je GINO meditic - odnosno uređivanje genoma. Ideja je da zapravo radimo promjenu u samom organizmu, znači mijenjamo njegove vlastite gene. To možemo raditi tako da se ne ubacuju u biljke strani geni kao selektivni markeri kao što je bio problem do sada', objašnjava  doc.dr.sc. Nenad Malenica, predsjednik Hrvatske udruge genetičkih inženjera.

Nove će tehnike moći raditi svi, a ne samo velike multinacionalne kompanije kao do sada. O primjeni novih tehnika oplemenjivanja bilja odlučit će Bruxelles. Zemlje članice Europske unije imaju pravo donijeti svoje odluke ali ih moraju i obrazložiti. 'Ako znanost kaže da nema opasnosti. Ako EFSA kao krovna agencija u Europskoj uniji kaže da nema opasnosti, onda mi možemo to uvažiti ili ne. Ako ne uvažimo, onda moramo obrazložiti zašto. Je li to zbog našeg imidža ili zbog našeg  fokusa na organsku poljupovrivredu', dodaje docent Malenica. Važno je, napominje, da ako nam dođu te nove tehnike oplemenjivanja bilja da mi u Hrvatskoj imamo ljude koji to znaju raditi i da javnost ne bude u panici, jer za to, kaže, nema niti razloga.