'Fućkam ja na operu'

Dosjetljiv naslov dao je svojem programu Nikolaus Habjan, umjetnik zvižduka iz Graza. Stvar je u tome da on doista fućka cijele operne arije, vječne šlagere, poznate pjesme iz srednjoeuropskog kolektivnog sjećanja.

Ta vještina nekad iznimno popularna u austrijskim kazalištima, bila je draga i publici na dvoru austrijskoga cara. Ali je u 20. stoljeću pala u zaborav. Kako i zašto ju je ponovno otkrio, ovaj jedinstveni umjetnik objašnjava sretnim omjerom sreće u nesreći: shvativši da neće daleko dospjeti svojim guslačkim i pjevačkim umijećem, dosjetio se sebi primjerenog izražajnog sredstva.

Tridesetogodišnji virtuoz zvižduka ujedno je i redatelj svojih nastupa, a oni se sastoje od različitih scenskih događanja, te redovito uključuju i lutke kojima također sam daje glas i pokret. Najčešće su to komorni koncerti uz pratnju glasovira, ali ima i raskošnijih izdanja, primjerice s Bečkim ansamblom 'Concilium Musicum.

Upravo u tom sastavu program 'Fućkam ja na operu' priprema se opet za 10. veljače u Kulturhaus Schlanders u Južnome Tirolu, te 11. veljače u Künstlerhausu u Münchenu, doznajemo u vijesti ORF-a u novoj emisiji Alpe Dunav Jadran.