'Djevojačka večer' u novoj glumačkoj postavi

Premijerom predstave 'Djevojačka večer' Davea Simpsona u režiji Violete Tomić počeo je program Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u veljači. Ova se predstava, iste redateljice, ali tada u drugačijoj glumačkoj postavi, izvela u INK-u sredinom studenog 2008. godine, kada je na pulskoj praizvedbi bio i autor predstave, Britanac Dave Simpson.

Ravnateljica kazališta Gordana Jeromela Kaić objasnila je zašto nakon devet godina ponovno postavljaju ovaj tekst na scenu Istarskog narodnog kazališta: 'Riječ je o dobro provjerenom tekstu koji gradi niz zanimljivih zapleta u prepoznatljivim dramaturškim situacijama i zato što je riječ o tekstu koji je bio kazališni hit gdje god je predstava bila postavljena'. Redateljica Violeta Tomić istaknula je kako u predstavi igraju pulski glumci koji se poznaju još od djetinjstva i dodala: 'Sve donedavna žena je bila jedini objekt požude u javnim kućama i striptiz barovima! Suvremenost usvaja emancipaciju koja uzima toliko zamaha da su i mnogi muškarci prisiljeni prodavati vlastito tijelo na različite načine.' Djevojačka večer je pradavni ritual koji simbolično predstavlja prijelaz iz djevojačkog u zrelo, odgovornije razdoblje žene i majke. To samo naizgled neproblematično pretvaranje, u stvarnosti je prožeto svojevrsnom dozom zavjere. Na Djevojačkoj večeri sve se žene, majke, bake, sestre, prijateljice, ponovno pretvore u lude, mlade djevojke koje čeznu za svačim i žele si priuštiti mnogo više od uobičajenog, ali uglavnom ne prelaze granice dozvoljenoga, društvu podobnog ponašanja. Uostalom, koga si mogu uopće priuštiti osim sebe samih i svojih muškaraca, dečki koji istovremeno luduju na sličnom obredu, na momačkoj večeri! Međutim, kad se u ushićenje preobrazbe uključi alkohol, kad se zabava rasplamsa i zaključuje u noćnom klubu s muškim striptizom, onda se granice opasno pomiču! Ali, ako su svi sudionici međusobno povezani u veliku obitelj i ako se sve događa u okviru komične melodrame s mnoštvom duhovitih koreografija, šaljivih zapleta, iznenadnih raspleta i neočekivanih obrata, tada je moguć samo sretan kraj! U tom slučaju, prava kazališna zabava ne može izostati.'
Osim premijerne izvedbe ove subote u 20 sati, reprize su dan kasnije te 7., 8. i 9. veljače, a u predstavi igraju Valter Roša, Marko Braić, Rade Radolović, Luka Mihovilović odnosno Violeta Tomić, Mia Krajcar, Lana Gojak, Helena Minić Matanić u alternaciji s Larom Živolić.