Fizički aktivna djeca u manjoj opasnosti od razvoja depresije u djetinjstvu


Bavljenje sportom, skakutanje, znojenje, trčanje i bilo kakva fizička aktivnost mogu zaštititi djecu u dobi od šest do osam godina od razvoja depresije u djetinjstvu, tvrdi grupa norveških znanstvenika sa Sveučilišta znanosti i tehnologije iz Osla.

I ranije su studije pokazale pozitivan učinak fizičke aktivnosti na sprečavanje razvoja depresije kod adolescenata i odraslih osoba, no dosad nitko nije proučavao uzročno-posljedičnu vezu depresije i fizičke aktivnosti kod djece.
Znanstvenici sa Sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) prvi su put pokazali da se razina umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti kod djece u dobi od 6 do 8 godina može povezati s manjim rizikom od razvoja simptoma depresije u djetinjstvu. Pod pojmom umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti znanstvenici podrazumijevaju da je dijete zadihano i da se tijekom vježbe oznojilo.
Norvežani su u istraživanju pratili više od 800 djece u dobi od šest godina, potom su obradili i anlizirali dobivene podatke te su djecu nastavili pratiti do osme, a zatim i do desete godine života.

U studiji su koristili akcelerometar kojim su mjerili odrađenu fizičku aktivnost, a u istraživanje su bili uključeni i roditelji koji su odgovarali na upitnike o mentalnom zdravlju svoje djece. Ustanovili su da su fizički aktivna djeca u dobi od šest do osam godina dvije godine kasnije pokazivala puno manje znakova depresije. 'Riječ je o važnom otkriću koje upućuje na to da se fizička aktivnost može iskoristiti u sprečavanju i liječenju depresije još u djetinjstvu', objasnila je profesorica Silje Steinsbekk s odjela psihologije NTNU-a. Rezultati studije, objavljeni u broju časopisa Pediatrics od veljače 2017., provjerit će se u proširenom istraživanju u kojemu će se pojačati razina fizičke aktivnosti djece.

Sjedilački način života kod djece ne mora nužno utjecati na rizik od razvoja simptoma depresije, zaključili su norveški znanstvenici, dodajući da depresija, ako se dijagnosticira, ni na koji način ne smije utjecati na fizičku aktivnost djeteta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje djeci i adolescentima u dobi od pet do 17 godina dnevno bavljenje umjerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću najmanje sat vremena.