Ako ste skloni napadima astme, pažljivo s lijekovima protiv grlobolje

Infekcija usne šupljine i ždrijela jednostavno se može ublažiti lijekovima, no osobe sklone astmatičnim napadima moraju biti pažljive pri njihovu odabiru i prethodno se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Tablete za ublažavanje grlobolje najčešće sadržavaju djelatnu tvar flurbiprofen koji spada u grupu lijekova pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi. Koriste se za ublažavanje simptoma grlobolje, poput boli i otečenosti grla. Najčešće se koriste u terapiji artritisa i povišene tjelesne temperature. Lijek smanjuje stvaranje prostaglandina u organizmu, a prostaglandini su supstancije odgovorne za proces upale i izazivanje bola u organizmu.

Flurbiprofen, upozorava njemačka udruga pulmologa, kod osoba koje boluju od astme može izazvati bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija) te znatno otežati disanje i isprovocirati napad astme. Zbog toga pulmolozi astmatičarima preporučuju izbjegavanje nesteroidnih protuupalnih lijekova u liječenju grlobolje. Umjesto flurbiprofena savjetuju im korištenje sprejeva koji djeluje lokalno. Dobra alternativa su i biljni lijekovi, poput onih koji sadrže arniku, islandski lišaj, kamilicu, kadulju, timijan ili esenciju ekstrakta korijena južnoafričke biljke Cape Pelargonium.