Svjetski dan močvarnih staništa u ZOO-u Zagreb

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa u zagrebačkom zoološkom  vrtu tijekom vikenda održava se prigodni edukativni program. Svjetski dan močvarnih staništa je 2. veljače, a u njegovo se obilježavanje tradicionalno uključuje i Zoološki vrt grada Zagreba. Edukativni program održava se u subotu i nedjelju između 11 i 15 sati.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana močvarnih staništa je Uloga močvara u obrani od ekstremnih vremenskih uvjeta. Među tim su ekstremnim uvjetima poplave, suše, tsunamiji i uragani.

U Zoološkom vrtu naglasak će biti stavljen na važnost močvara u zaštiti naselja od poplava te njihovoj ulozi u sprječavanju klimatskih promjena. Posebno zanimljiva priča bit će ona o Parku prirode Lonjsko polje, poplavnim površinama pokraj Save bogatim rijetkim biljnim i životinjskim vrstama. Posjetitelji Zoološkog vrta moći će uživati u fotografijama tamošnjih životinja te doznati kako se prilagođavaju niskim temperaturama, snijegu i ledu.

Veliki zaljubljenici u Lonjsko polje su ornitolozi, a nadahnuti tamošnjim pticama edukatori Vrta posjetitelje će podučavati izradi hranilica za ptice.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se na dan kad je 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana tzv. Ramsarska konvencija, ugovor koji zemljama potpisnicama daje okvir za djelovanje te međunarodnu suradnju u zaštiti i odgovornom korištenju močvara. Pritom je stvoren popis močvara od međunarodne važnosti.