'Ratnici u miru'

Udruga Hrvatski ratni veterani ima 250 članova. Već šest godina provodi projekt psiho-socijalizacije branitelja i njihovih obitelji 'Ratnici u miru' - to im je radna terapija, a nezaposlenima izvor prihoda.

Bjelovarčanin Dražen Hodak duhovni je mir pronašao u rezbarenju stakla. 22 godine, otkako je u mirovini, predano izrađuje skulpture poznatih građevina - bjelovarski paviljon, crkve, katedrale. Trenutačno izrađuje bjelovarsku Skolanu. Čak je i kućica mladoga njemačkog ovčara staklena. I sasvim dobro funkcionira. Pokojni tata i stric su bili staklari. Ja sam tesar, ali volim staklo. Većina ljudi radi jaslice od drva ali ja sam htio drukčije, ističe Dražen.

Mnoštvo je kreativaca u udruzi Hrvatski ratni veterani. Bjelovarski branitelj Josip Maretić prije pet godina zatvorio je obrt. Sada kuje željezne ukrase i uporabne predmete. Davor Zimski iz Markovca Križevačkog bavi se drvom. Taj nezaposleni branitelj još nema uvjete za mirovinu, pa svaka kuna dobro dođe.

Kako bi svoj rad zajedno lakše promovirali, prije šest godina udruga Hrvatski ratni veterani pokrenula je projekt 'Ratnici u miru. Aktivno sudjelujemo na sajmovima u Gudovcu - na proljetnom i jesenskom sajmu, a udruga pruža pravni okvir da se to može legalno i prodati, rekao je Denis Majcen, predsjednik udruge Hrvatski ratni veterani BBŽ-a.

Organiziraju i humanitarne akcije, a prodajom svojih rukotvorina svake godine pomognu nekom branitelju ili obitelji.