25FPS: Otvoren natječaj za konkurenciju festivala

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS raspisao je javni poziv za Natjecateljski program svog ovogodišnjeg, trinaestog izdanja, koje će se održati u zagrebačkom Studentskom centru od 28. rujna do 1. listopada.

Festival za konkurenciju traži kratkometražne filmove koji istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, odnosno radove koji nastaju na granicama rodova i žanrova i donose 'izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake' te nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma. Autori, producenti i distributeri mogu prijaviti filmove koji su završeni nakon 1. siječnja 2015. i traju do 60 minuta, a šalju se na DVD-u ili linkom preko Vimeo, YouTube i Google Drive kanala. Krajnji rok za prijavu na natječaj je 31. svibnja.

Festival 25 FPS trinaestu godinu zaredom u svojoj konkurenciji predstavlja dvogodišnju svjetsku produkciju, a tri člana Velikog žirija, odabranih iz redova filmskih autora i filmaša, filmskih kritičara, kustosa ili festivalskih selektora, za festival oblikuju autorske i nacionalne retrospektive ili tematske programe.
Svaki član žirija dodjeljuje svoj Grand prix, a nagrade dodjeljuje i Žiri kritike te publika. U okviru festivala tradicionalno se održava program 'Expanded Cinema', s audiovizualnim performansima filma proširenog u ostale medije, od kazališta i glazbe do skulpture. Program 'Refleksi' donosi godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produkcije, a 'Ode filmu' radove filmovi filmske avangarde koji u formi kratkog preludija za Natjecateljski program pokazuju i slave fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom te umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest. Festival 25 FPS od 2005. godine organizira istoimena udruga za audio-vizualna istraživanja.