125 godina Francka

Ove godine tvornica Franck slavi 125 godina rada. Jedna je od rijetkih  zagrebačkih tvornica koja u kontinuitetu djeluje na istoj lokaciji, u prostorima koji su danas vrijedna industrijska baština.  

Franck kava, prepoznatljiva pakiranja, mirisne arome, dio je svakodnevice hrvatskih domova i kafića. Manje je poznato da taj pojam do II. svjetskog rata nije označavao kavu, već napitak od cikorije koji je patentirao njemački trgovac i poduzetnik Johann Heinrich Franck. 'Bitno je znati da je kava bila u to vrijeme iznimno skupa i nedostupna većini ljudi stoga je potražnja za cikorijom iznimno rasla. On je stoga 1828. osnovao tvornicu za preradu cikorije i cijelu svoju obitelj je uključio u taj biznis. Njegov sinovi su tako početkom 19. stoljeća proširili poslovanje na Italiju, Švicarsku, Belgiju, Hrvatsku i čak Ameriku.' objašnjava direktorica korporativnih komunikacija Ivana Tavra

Zagrebačka tvornica osnovana je 10. listopada 1892. na periferiji grada uz željezničku prugu, gdje se i danas nalazi, u Vodovodnoj ulici. Istodobno je u Bjelovaru počela izgradnja otkupne stanice cikorije, jer je na okolnim poljima odlično uspijevala. 1924. paleti Franckovih proizvoda pridružuje se popularna Kneippova kava. Patentirao ju je bavarski svećenik Sebastian Kneipp koji je razvio metodu liječenja raznih bolesti hladnom vodom, zdravom hranom te pijenjem ove kavovine. Uspješnost  Franckove tvornice ogledala se i u standardu njegova tvorničkog kompleksa. Izgrađeni su stanovi za radnike, kupaonice i sl. Kompleks je izvorno projektirao Kuno Weidmann, a u 20-im godinama prošloga stoljeća dogradilo građevinsko poduzeće Martina Pilara.

Tvornica je prolazila razna krizna razdoblja, a vlasnički udjeli obitelji Franck mijenjali su se s godinama i državnim sustavima. Začudo, 1945. tvornica je zadržala staro ime, danas bismo rekli brend, i na njemu mudro gradila nove proizvode; ponajprije kavu, a zatim čaj i grickalice. Tako je i danas. 'Možda je zanimljivo reći da je našu ciglicu - našu jubilarnu kavu, ženu koju mi zovemo Franka na ambalaži osmislio Zvonimir Feist. Priča ide tako da je on po uzoru na lik svoje žene osmislio crtež na našoj jubilarnoj kavi.', kaže Ivana Tavra.
80-ih ju je redizajnirao Boris Ljubičić, a nije zaboravljena ni cikorija ni Kneipp. Prilagođene novim kupcima, ove kavovine danas nalazimo pod nazivom Bianka.
Tvornica postojana imena, adrese i kvalitete čuvar je industrijske baštine u srcu grada Zagreba.