Dani Vučedola u Zagrebu

U Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je predstavljanje Muzeja vučedolske kulture iz Vukovara. Uvod je to u obilježavanje dana značajnih u vučedolsko vrijeme, zapisanih na terini iz kolektivnog groba i najava početka vučedolske nove godine koji se obilježava 21. ožujka.

Predstavljanje muzeja održano je na dan kada je Mars 2889. pr. Kr. ušao u Plejade (dva tjedna iza toga kroz Plejade prolazi Venera – to je uvod u obilježavanje dana 9. ožujka – kada su Mars i Venera bili u konjunkciji) pa je za taj dan 2017.  u Muzeju vučedolske kulture planirana premijera dokumentarnog filma o tom događaju.

Uz najpoznatiji arheološki predmet vučedolske kulture – Vučedolsku Golubicu / Jarebicu – izložena je i terina iz kolektivnog groba na kojoj su piktografskim pismom zabilježeni datumi – ulazak Marsa u Plejade (7. veljače), ulazak Venere u Plejade (22. veljače), planeta koje su zatim ušle u konjunkciju (9. ožujka) kada je kroz njih prošao komet Enke. Tako se Muzej vučedolske kulture vezuje uz aktualnu izložbu Post Scriptum (koja je otvorena do 15. ožujka). Otkriva se vučedolsko piktografsko pismo i povezuju se dva muzeja i baština koju čuvaju, a dva se predmeta ponovno nakon 1988. godine, kada je u Klovićevim dvorima u Zagrebu otvorena prva velika izložba 'Vučedol – treće tisućljeće p.n.e.', zajedno izlažu u istom prostoru.

'Pogled u prošlost = pogled u budućnost' – tako je nazvano prikazivanje promotivnih filmova o lokalitetu Vučedol, Muzeju i vučedolskoj kulturi autora Darka Puharića. Filmovi su u trajanju od 1, 5 i 15 minuta i kontinuirano se ponavljaju u predavaonici između ostalih aktivnosti. Uz projekcije promotivnih filmova, trailerom je najavljen dokumentarni film 'Prehistoric Night – Venus and Mars', također u režiji Darka Puharića.