'Čigrin let' pomaže djeci s posebnim potrebama, pomozimo i mi

Čigrin let jedinstven je program u Hrvatskoj. Zasniva se na provođenju temeljnih elemenata taekwondo-a u radu s djecom s posebnim potrebama. Ali i plemeniti programi u nas često nailaze na zapreke. Dvorana u kojoj su trenutačno premalena je, nedostaje i opreme, pa se treneri i djeca snalaze kako znaju i umiju.

Autor projekta Danijel Bursać mislio je na sve. Okupio je tako i tim liječnika specijalista koji ne prate samo fizičko i psihičko stanje djece, nego i drže predavanja roditeljima. Uvijek je ovdje petkom, budno pazi na svaki detalj.

Projekt je osnovan s ciljem da djeca, koja imaju određene motoričke poteškoće, pomoću vježbi koje se koriste u tekvandou poboljšaju svoju finu motoriku i koordinaciju kako bi im se olakšao svakodnevni život, znači kako bi se djeca što bolje snalazila u kući, školi, vani na ulici, kako ne bi imali problema s onim što se radi u svakodnevnom životu - na primjer primanjem čaše, ulaskom u tramvaj i tako dalje, ističe Danijel.

Problem je što ovaj prostor nema ni 70 četvornih metara, a djeca neprestano stižu, samo je pitanje dana kad će liječnik novim mališanima i njihovim roditeljima morati reći  - ne. Grad Zagreb zna da im treba dvorana od 200 kvadrata, ali je ne ustupa.

Sve više djece je u ovoj dvorani, prostor je premali za nas sve. Nemaju dovoljno prostora za vježbu, ne mogu odraditi vježbe kako treba, kako bi inače mogli. Naravno, opeme uvijek fali, oprema je ono što smo mi sami napravili i što su roditelji napravili od nekakvih cijevi, ali te prepreke koje imamo nisu dovoljno dobre za njih, naglašava volonterka Nika Barić.

U subotu, 25. veljače, u zagrebačkom Oktogonu prikupljat će se donacije za kupnju opreme kako bi djeca s posebnim potrebama mogla nastaviti trenirati tekvando i biti pod nadzorom liječnika u Čigrinom letu, volonterskom projektu kojemu hitno treba pomoć Grada Zagreba.