Nezdravi crijevni mikrobi povezani s visokim krvnim tlakom

Američki znanstvenici otkrili su da mikroorganizmi koji žive u crijevima štakora igraju ulogu u razvoju povišenog krvnog tlaka kod tih životinja. Znanstvenici s Baylor College of Medicine proučavali su dvije skupine životinja od kojih je jedna imala normalan krvni tlak  a druga povišeni.

Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su dobili antibiotik deset dana kako bi se smanjila normalna crijevna flora. Nakon toga usadili su crijevni sadržaj s 'hipertenzijskim' mikrobima štakorima s normalnim tlakom a normalne mikroorganizme onima s povišenim krvnim tlakom.

Znanstvenici su utvrdili da se kod skupine koja je tretirana 'hipertenzijskim' mikroorganizmima razvio povišeni krvni tlak dok se kod hipertenzijske grupe tretirane normalnim mikroorganizmima postiglo tek djelomično smanjenje krvnog tlaka. To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati utjecaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog tlaka kod ljudi te da bi hrana s probioticima mogla imati umjeren pozitivni učinak na krvni tlak, zaključuju znanstvenici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Physiological genomics.