'Nije bitan cilj - nego put'

Hrvatska je zemlja s mnogo prirodnih ljepota, među kojima su i planine od kojih mnogima zastaje dah. Gotovo sve planinske vrhove u Hrvatskoj, pa tako i one u Europi, obišla je mlada novinarka i urednica Ivana Samaržija. Ona je prava zaljubljenica u planinarenje, a na planinima se osjeća kao kod kuće.

Gotovo svaki vikend Ivana iskoristi kako bi se maknula iz gradske vreve i sjedinila s prirodom. Planinarenje i penjanje njezina su velika ljubav i strast koja traje već nekoliko godina. Ne može zamisliti život bez planina gdje osjeća neopisivu radost i mir. Nema tog vrha u Hrvatskoj na koji njezina noga nije kročila. Na neke od njih vraćala se i nekoliko puta: 'Meni to nije bijeg od stvarnosti, moja stvarnost jesu te planine. Ja se tamo osjećam. U gradu sam izgubljena, kao da ne pripadam ovdje. I onda kad se maknem od toga svega kažem - tu je moj dom. Tu je onako kako se trebam osjećati. Nema brige, nema stresa. Samo ona neopisiva tišina koja liječi'.

Na planinama se znala naći po svim vremenskim uvjetima, a godišnja je doba počela promatrati nekim drugim očima. Planinarenje iziskuje i oprez, pogotovo kad se nađete u blizini životnija, mističe Divana. Svoje avanture po Hrvatskoj i svijetu nedavno je počela pisati na blogu, što je jako ispunjava. Upravo na planini, točnije na Velebitu, Ivanu je zaprosio dečko. Naravno, rekla je 'da', pa im možda vjenčanje bude upravo na nekom planinskom vrhu. Ivana se često vodi mislima koje je izrekao jedan slovenski alpinist: 'Nije bitan cilj - nego put'. A onaj put koji vodi prema brdima i planinama nadahnjuje nas, čisti nam dušu i čini nas boljim ljudima.