Može li prijateljstvo pobijediti bolest i očaj?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Danas preporučuje satiričan, crnohumoran roman 'Smrt vozi Audi' - drukčiji pogled na Dansku i njezinu svakodnevicu.

Kristian Bang Foss - Smrt vozi Audi

Kristian Bang Foss jedan je od najtalentiranijih danskih pisaca mlađe generacije čiji su romani prožeti crnim humorom i smislom za apsurdno. Njegov treći roman 'Smrt vozi Audi' satiričan, crnohumoran, ali i dirljivi roman ceste dobio je 2013. godine Nagradu EU za književnost. Bang Foss se bavio raznim poslovima dok nije uspio doći do toga da može živjeti samo od pisanja. Radio je kao poštar, u McDonald'su, skladištu odjeće, blagajni kazališta. Radio je i kao njegovatelj jednog invalida, prije no što je napisao ovaj roman. Dansku obično zamišljamo kao zemlju blagostanja, obilja i socijalne osjetljivosti, a Dance kao naciju sretnih ljudi koji su čak osnovali Institut za istraživanje sreće i izmislili trenutno vrlo popularan - hygge. Ovaj roman na satiričan način prikazuje naličje, odnosno kako i tamo ima puno nezadovoljnih. Bang Foss, naime, kritizira mentalitet Danaca koji često imaju osjećaj da imaju pravo dobivati neki novac od države, a s druge im strane manjka inicijativa da sami nešto naprave.

Glavni junak Asger živi u Kopenhagenu sa svojom djevojkom i njezinom kćeri i radi u reklamnoj agenciji. Nakon loše odrađene reklamne kampanje Asger, na samom početku recesije 2008. godine, dobiva otkaz i počinje provoditi dane u depresiji, izležavajući se na kauču i opijajući se. Kad ga djevojka ostavi, Asger se preseli u unajmljeni stan na periferiji, gdje živi izolirano i bez kontakata s dotadašnjim prijateljima i kolegama. Pola godine kasnije prinuđen je prihvatiti posao pomoćnika invalidnoj osobi u turobnom naselju na periferiji Kopenhagena, kvartu bez mnogo nade u kojem uglavnom žive oni ovisni o socijalnoj pomoći, gdje se brine za invalida Waldemara. Njihova dnevna rutina ogledni je primjer krajnjeg beznađa, Asger mu pravi društvo i iznalazi načine da dođe do novca, no Waldemar je smislio nekaav izlaz: plan mu je posjetiti glasovitog iscjelitelja koji živi u Maroku. Asger je skeptičan, no ipak pomaže Waldemaru da prikupi novac za putovanje i nakon kratkog vremena nađu se na putu kroz Europu. Putem ih prati osoba u crnom Audiju, i dok se približavaju Maroku putovanje se pretvara u utrku sa smrću.

Komedija apsurda i roman ceste u kojoj glavni junaci osjećaju neodoljivu potrebu da se iščupaju iz okova besciljnog životarenja. Roman o bolesti i očaju, no također o nadi i prijateljstvu, što je najsnažniji dio romana. Istovremeno satira, ali i melankoličan i poetski roman. Pisac ima istančan osjećaj za apsurdno. Realizam danske suvremenosti pomiješan s grotesknim obratima. Roman obiluje zaigranošću i ironijom, posve prikladnom uz naslov koji podsjeća na kakav zaboravljeni krimić iz 70-ih. Podijeljen je na dva dijela - prvi dio je satira danskog društva, a drugi je roman ceste, puta, traganja za ostvarenjem nade; obojici glavnih likova je potrebna promjena, pomak, pronalaženje smisla.