Svjetske premijere hrvatskih filmova na Berlinalu

Svjetske premijere na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, koji se održava od 9. do 19. veljače, imat će i dva hrvatska kratkometražna filma – 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović i 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović.

Filmovi dviju redateljica prikazat će se natjecateljskom u programu 'Generation', posvećenom filmovima koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima, a koje godišnje posjeti više od 65 tisuća gledatelja. Najboljim filmovima u tom programu dodjeljuju se Kristalni medvjedi i novčane nagrade. Animirani film 'Ježeva kuća', adaptacija proslavljenog djela Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri govori o važnosti doma, prikazat će se u cjelini Generation Kplus. Nastao u suradnji vodećeg svjetskog producenta animiranih filmova, kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija, film vjerno slijedi svoj književni predložak, i to na tri jezika - narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (iz Twin Peaksa), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu o hrabrom Ježurki koji 'šumom povazdan luta' potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, koji su s redateljicom i modelirali lutke. Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona. Riječ je o trećem animiranom filmu Eve Cvijanović, koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom sveučilištu Concordia. 'To je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela, dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima'. izjavila je uoči berlinske premijere.

Kratkometražni igrani film 'U plavetnilo', koji će se prikazati u sekciji Generation 14plus, priča je o odrastanju u čijem je središtu trinaestogodišnja djevojčica koja se, bježeći od obiteljskog nasilja, s majkom vraća na idilični otok gdje je provela djetinjstvo. Žarko se želi ponovno zbližiti s nekadašnjom najboljom prijateljicom, kojoj više nije toliko važna kao nekad. Producenti filma su Motion i Blade Production, a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu prošlogodišnjeg programa Berlinale Talents. Ove godine na toj platformi, namijenjenoj umrežavanju i usavršavanju mladih filmskih profesionalaca, sudjeluje producent Luka Venturin iz produkcijske kuće Sekvenca, te jedan od producenata kratkometražnog filma 'Piknik', koji je 2015. osvojio Nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film.

Među sudionike ovogodišnjeg programa European Shooting Stars odabrana je Maruša Majer, glavna glumica slovensko-hrvatske koprodukcije 'Ivan' Janeza Burgera, koja nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Propeler Film.
U sklopu 67. izdanja berlinskog festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam, na kojemu će Hrvatski audiovizualni centar imati svoj štand. Festivalski selektori, distributeri i ostali filmski profesionalci moći će u muzeju Martin-Gropius-Bau dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji, a za potrebe promocije izdana je posebna publikacija 'What's Cooking in Croatia?'.