ZOO za Valentinovo: Lica ljubavi životinjskog svijeta

Zagrebački Zoološki vrt u povodu Valentinova od 11. do 14. veljače organizira 'Ljubavnu turu', kojom će iskusni edukatori posjetiteljima otkrivati kako nastaju parovi u svijetu životinja.

Posjetitelji će moći posjetiti oblačaste štakore, 'najzaljubljenije u maksimirskoj šumi', upoznati patuljastog kajmana, otrovne žabe, crnokljune tukane, itd. Čudesne priče koje će edukatori pričati 45 minuta tijekom 'Ljubavne ture' počinju u 11 i 14 sati. Jedna od priča je ljubav oblačastih štakora, pripadnika najveće skupine štakora na svijetu, koji su dobili mladunca. Spol mališana još se ne zna, a kako je riječ o izuzetno plahim životinjama, njihovo se razmnožavanje može proučavati samo u ZOO vrtovima, kažu u ZOO-u. Daleko otvorenije u prirodi zavodi patuljasti kajman, koji svoj rep postavlja gotovo okomito iznad vode, a glavu ponosno usmjerava u zrak. To mu omogućuje da proizvede zvukove nalik na režanje, a ženke 'padaju na takav dubok glas'.

Macho stasom i glasom u doba parenja diče se otrovne žabe. Mužjaci posebnom pjesmom dozivaju ženke, no ako se pojavi drugi mužjak, međusobno odmjeravaju snagu. Izvedbom sklekova utvrđuju tko je dominantan, a poraženi spušta glavu do tla, navode organizatori. Crnokljuni tukan pravi je kavalir u svijetu životinja, a ženku obasipa darovima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra dostojnim njegove drage, kljunom joj predaje dar. Ženka dar koji put uzme odmah, a ponekad vrati kako bi joj partner dar mogao opet dati. U slučaju ignoriranja, mužjak ju slijedi i zvonkim glasanjem nagovara da ipak uzme dar. Ljubitelji životinja moći će posvojiti omiljeni par, primjerice mare Juanitu i Ozzyja, morske lavove Edith i Zagija te zebre Sabinu i Gustava.