Kings of Leon dolaze na INmusic festival

Američki bend Kings of Leon potvrdio je svoj dolazak na ovogodišnji INmusic, kao konačni headliner festivala koji će se održati na zagrebačkom jezeru Jarun od 19. do 21. lipnja.

Kings of Leon su prije osamnaest godina u Franklinu, Tennessee, osnovali braća Anthony Caleb (glavni vokal, ritam gitara), Ivan Nathan (bubnjevi) i Michael Jared Followill (bas gitara), s bratićem Cameronom Matthewom (glavna gitara). Odgojeni u obitelji na čelu s ocem propovjednikom proputovali su niz južnjačkih država SAD-a, školovali su se kod kuće i nisu smjeli slušati sekularnu glazbu, koju upoznaju tek nakon razvoda roditelja i selidbe u Nashville. Grupu su nazvali Kings of Leon u čast ocu i djedu koji su dijelili ime Leon. S prva tri albuma bend je osvojio dobre kritike i vjerne sljedbenike, više u inozemstvu nego kod kuće, no tek s platinastim četvrtim 'Only by the Night' iz 2008. dolaze na vrhove ljestvica i  postaju planetarno popularni. Po prodaji tog albuma iza sebe su te godine ostavili puno poznatije grupe, nadrasli Strokese kojima su svirali kao predgrupa i postali jedni od rijetkih čiji se južnjačko-rockerski zvuk u tako velikim razmjerima prihvatio na europskom kontinentu.

U Zagrebu nastupaju u sklopu europske turneje na kojoj predstavljaju svoj najnoviji studijski album 'Walls', objavljen u listopadu 2016. nakon trogodišnje pauze, koji je debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice i na vodećem mjestu nacionalnih ljestvica u Velikoj Britaniji, Irskoj i Novom Zelandu, a s kojega već imaju hit-singl 'Waste a moment'.Dobitnici čak četiri ugledne nagrade Grammy te sedam nominacija za Grammy, najveće su glazbeno ime u dvanaestogodišnjoj povijesti INmusic Festivala. Gostovanje Kings of Leon na INmusicu #12 bit će ujedno i najveći festivalski nastup u regiji do sada te njihov premijerni i dugo očekivani nastup u Hrvatskoj. Dolaskom Kings of Leon, INmusic festival naći će se u ekskluzivnom i elitnom društvu velikih europskih festivala, kao jedan od osam europskih festivala na kojima će Kings of Leon zasvirati ovo ljeto.

'Veliko je priznanje kada ta razina izvođača odluči nastupiti na festivalu, imali smo sreće dobiti ih i poklopile su se neke okolnosti', rekao je direktor festivala Zoran Marić na konferenciji za novinare. 'Kings of Leon prvi put nastupaju u Hrvatskoj, a INmusic je najmanji festival na kojem će svirati ove godine', istaknuo je. Marić smatra kako je taj nastup pokazatelj da bi festival konačno trebao dobiti adekvatnu potporu institucija koje su zadužene da ga prate Turističke zajednice Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport.
'Ove godine očekujemo pedeset tisuća noćenja, što festival potvrđuje kao jedan od najvažnijih turističkih događaja u Hrvatskoj. Sve veći broj posjetitelja dolazi na festival jer znaju da će ovdje za vrlo povoljnu cijenu dobiti europski standard', istaknuo je. Dolaskom grupe koja je osvojila četiri Grammyja, prodala 18 milijuna albuma i 24 milijuna singlova, INmusic, složili su se glazbeni novinari na presici, festival odlazi korak dalje.

Za dvanaesto izdanje INmusic festivala zasad su najavljeni nastupi Arcade Fire, Kasabian, Alt-J, Michael Kiwanuka i Repetitor.  Festival će se održati već tradicionalno na omiljenom zagrebačkom jezeru Jarun od 19. do 21. lipnja 2017. godine.