#TellMyStory: Europska komisija raspisala natječaj za nagradu za novinare Lorenzo Natali za 2017.

Europska komisija raspisala je natječaj za Nagradu Lorenzo Natali za 2017. za novinarsko izvještavanje o razvoju i iskorjenjivanju siromaštva.

Natjecati se mogu profesionalni i amaterski novinari, izvjestitelji i blogeri. Ove godine obilježava se 25. obljetnica nagrade Lorenzo Natali za područje medija. 'Tijekom godina proširili smo nagradu kako bi uz profesionalne novinare obuhvatila i novinare amatere, no njezin cilj je isti: nagraditi najbolje izvještavanje o razvojnim pitanjima. Potičem novinare da se prijave na natječaj i podjele svoje dojmljive priče s nama i s ostatkom svijeta', rekao je europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. Nagrada će biti dodijeljena jednom profesionalnom i jednom amaterskom novinaru iz svake od sljedećih regija: Afrike, Bliskog istoka, Azije i Pacifika, Latinske Amerike i Kariba te Europe. Svaki dobitnik dobit će 5000 eura.

Ove godine dodijelit će se i Posebna nagrada za slobodu vjeroispovijesti izvan Europe za inspirativne priče i inicijative koje promiču tu slobodu i poštivanje religijskih različitosti i međureligijske suradnje. Nagradu od 5000 eura dobit će jedan profesionalni novinar i jedan amater. Sponzor ove nagrade je Jan Figel, posebni izaslanik EU-a za promicanje slobode vjeroispovijesti. Neovisni ocjenjivački sud dodijelit će i dodatnu nagradu od 5000 eura jednom od pobjednika. Nagrade će biti dodijeljene u Bruxellesu u lipnju na Europskim danima razvoja 2017. Na natječaj se može prijaviti do 10. ožujka. Radovi mogu biti bilo kakvog formata, primjerice objavljeni online (blogovi), tiskani ili u obliku kratkih radio, video ili televizijskih priloga. Uvedena prije 25 godina, nagrada Lorenzo Natali dodjeljuje se u znak sjećanja na bivšeg povjerenika Europske komisije za razvoj Lorenza Natalija, koji se borio za slobodu izražavanja, demokracije, ljudskih prava i razvoja, navodi Komisija.