'Skriveno blago europskoga plemstva - valpovački vlastelini Prandau i Normann'

'Skriveno blago europskog plemstva- valpovački vlastelini Prandau i Normann' opsežan je projekt na kojem će godinu dana, do ožujka 2018., raditi 4 institucije, čuvari vrijedne ostavštine ove obitelji. Projekt će zajednički ostvariti Muzej likovnih umjetnosti, Državni arhiv, Muzej Slavonije i Muzej Valpovštine.

Ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti Jasminka Mesarić istaknula je kako su ove plemićke obitelji u naslijeđe ostavile puno svjetovne i sakralne arhitekture te niz umjetničkih djela, jer su bili veliki kolekcionari i ljubitelji umjetnosti, a MLU će predstaviti stotinjak likovnih djela iz svoga fundusa, koja su pripadala ovim obiteljima, dok će nešto izložaka posuditi od partnerskih institucija, koje sudjeluju u realizaciji projekta.

Muzej Slavonije u fundusu ima više od osam tisuća predmeta koji se vežu uz obitelji Prandau i Normann i nastojat će ih prikazati kao donatore, kolekcionare i bibiliofile, rekao je ravnatelj Muzeja Denis Detling dodavši kako je cilj organizatora projekt predstaviti i izvan ove regije.

Ravnatelj osječkog Državnog arhiva Dražen Kušen izvijestio je kako se arhivska građa o ovim obiteljima sastoji od različitih spisa, arhivskih knjiga, grbova, karata, nacrta objekata, koje su ti vlastelini gradili na području na kojem su upravljali, a u projektu će se nastojati naglasiti gospodarske aktivnosti ovih obitelji.

Ravnatelj Muzeja Valpovštine Zvonko Barišić napomenuo je da će ta ustanova predstaviti svakodnevni život tih plemićkih obitelji, odnosno izložiti dio svoga fundusa u kojemu se čuva salonski namještaj, pribor za svakodnevnu upotrebu, fotografije i lovački trofeji. Nadamo se da ćemo izložbom otrgnuti od zaborava ono što su nam u naslijeđe ostavile ove obitelji, dodao je Barišić.