Grammy: Sve oči uprte u borbu Beyonce i Adele

Na dodjeli američkih glazbenih nagrada u nedjelju sve će oči biti uprte u dvije vladajuće pop dive, Beyonce i Adele, obje nominirane u tri od četiri najvažnije kategorije.

Adelina
emotivna balada 'Hello' i Beyonceina rasna himna 'Fromation' nominirane su za snimku godine, nagrade koja se dodjeljuje izvođaču i producentu, i za pjesmu godine, nagradu namijenjenu skladatelju. Iako Beyonce već ima 20 Grammyja u svojoj riznici nedostaje joj onaj za album godine, koji će sada imati prigodu dobiti s nominiranom pločom 'Lemonade'.

Adele, koja ima 10 Grammyja u kolekciji, također je nominirana za album godine, '25', a osvoji li ga bit će joj drugi u toj kategoriji, šest godina poslije trijumfa s albumom "21". U toj kategoriji, kažu promatrači, Beyonce možda ima prednost. Adelin album '25' objavljen je, naime, u studenome 2015., prekasno da bi ušao u konkurenciju za Grammyje 2016., a nakon više od godinu dana slušanja na radijskim valovima, glasačkom tijelu bi se mogao činiti 'izlizanim'.
S druge strane, 'Lemonade' je uz veliku pompu objavljen u travnju, ali je prodan u samo milijun primjeraka što je 'anemična' tiraža u usporedbi s Adelinim rekordima.

No, te se dvije superzvijezde ipak ne natječu same. U kategoriji za album godine imat će konkurenciju u Justinu Bieberu ('Purpose'), Drakeu ('Views') i Sturgillu Simpsonu ('A Sailor's Guide to Earth'). Za snimku godine nominirane su i Rihanna ('Work') i Twenty One Pilots ('Stressed Out'). Pjesma '7 Years' danske pop grupe Lukas Graham nominirana je za snimku i pjesmu godine, kao i 'I Took a Pill in Ibiza' Mikea Posnera i 'Love Yourself' Justina Biebera.
Beyonce ove godine ima ukupno devet nominacija, Kanye West i Rihanna slijede s osam. O Grammyjima svojim glasovima odlučuje 13 tisuća članova američke diskografske akademije. Svečana dodjela je u nedjelju u Los Angelesu, a nastupit će, među ostalima, Adele, Daft Punk, Alicia Keys, John Legend, Bruno Mars, The Weeknd i Metalllica.