Svečanom premijerom 'Djanga' otvoreno 67. Berlinale

Svečanom premijerom francuskog filma 'Django' u Berlinu je otvoren 67. Berlinski filmski festival, poznatiji kao Berlinale. Od svjetskih filmskih zvijezda ove godine se očekuje dolazak Catherine Deneuve, Penelope Cruz, Hugha Jackmanna i Roberta Pattinsona.

'Django Reinhardt je bio jedan od najzanimljivijih pionira europskog jazza i i osnivač tzv. gypsy swinga. Film 'Django' na zanimljiv način predstavlja život ovog umjetnika i njegovo preživljavanje tijekom 2. svjetskog rata. Progon njegove obitelji nije ga spriječio u daljnjem glazbenom stvaralaštvu', rekao je direktor Berlinalea Dieter Kosslick o fimu kojem je pripala čast otvorenja 67. berlinskog filmskog festivala. Državna tajnica za kulturu Monika Gruetters istaknula je važnost Berlinalea kao festivala s jakom političkim naglaskom. 'Berlinale se u borbi protiv populističke jednolikosti bori umjetničkom raznolikošću', rekla je Gruetters.

Svjetske premijere hrvatskih filmova na Berlinalu

I ove godine Berlinale se od ostalih važnih filmskih festivala, poput Cannesa ili Venecije, ističe po velikom broj filmova i otvorenosti za široku publiku koja, za razliku od ostalih tzv. 'A' festivala, ima pristup svim filmovima iz službenog programa. Godine 2016. je prodano preko 360.000 ulaznica. Do 19. veljače u šest glavnih festivalskih sekcija i mnogim popratnim programima bit će prikazano 399 filmova, od čega 24 u glavnom natjecateljskom programu, u kojem filmovi konkuriraju za glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog medvjeda. Od svjetskih filmskih zvijezda ove godine se očekuje dolazak Catherine Deneuve, Penelope Cruz, Hugha Jackmanna i Roberta Pattinsona. Predsjednik ovogodišnjeg glavnog žirija je nizozemski redatelj Paul Verhoeven.

Njemački mediji i ove godine kritiziraju činjenicu da se na Berlinaleu ni ove godine neće pojaviti mnogo zvijezda te primjećuju trend po kojem poznati režiseri i producentske kuće svoje filmove ne šalju na Berlinale, nego ih  žele 'sačuvati' za glamuroznije festivale poput Cannesa ili Venecije.