Umjetnost pod morem

Morsko dno poznatoga španjolskog mjesta za odmor, Kanarskog otoka Lanzerote, oživjelo je skulpturama britanskog umjetnika Jasona De Caires Taylora - velikog zaljubljenika u more, s više od dvadeset godina iskustva u ronjenjenju, nagrađivanog podmorskog fotografa poznatog po dramatičnim prikazima morskih dubina. Stoga njegove skuplture izgledaju kao žive. A svaka od njih stotinjak nosi i društvenu poruku - od izbjeglica, do snimanja selfija.

Hrvatski podmorski muzej mogao bi biti nadahnut i našim glavnim antičkim atletom, Aposkiomenom. Dobro je poznato da je njegov kip jedan od najočuvanijih brončanih primjeraka iz Helenističkoga razdoblja i jedina statua u svijetu zbog koje je izgrađen Muzej u Malom Lošinju, u čijem je podmorju i pronađen. Vjerojatno, ni Apoksiomen, ni turisti koju mu hrle ususret, ne bi imali ništa protiv da mu se replika postavi i na dnu mora, gdje je, do pronalaska 1999. godine, proveo čak 2 tisuće godina. Nije li to neoboriv argument za naš Hrvatski muzej pod morem?

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, imao je svojedobno sličnu zamisao na što ga je potaknula riječka Lučka uprava. Želio je napraviti antropološki muzej na Lukobranu - jedan dio pod morem, drugi kopneni, a treći ni više ni manje no lebdeći, u zraku. Udica je bačena, možda ideju Muzeja mora u Rijeci netko i zagrize. Jer umjetnost doista nema granica pa čak ni u ekosustavu.