Škola koju je pohađao i slavni Nikola Tesla slavi 250 godina postojanja

Gimnazija Karlovac proslavila je dva i pol desetljeća postojanja. Poznata je po brojnim važnim osobama koje su prva znanja stekli upravo u toj školi, od njih je svakako najpoznatiji Nikola Tesla. Ima i stara i vrijedna nastavna pomagala jer je nasljednica tri škole osamnaestog i devetnaestog stoljeća.

O njezinoj izvrsnosti svjedoči činjenica da je nasljednica više škola - Kraljevske gimnazije karlovačke i Velike realke u Rakovcu koje su se 1882. godine spojile u Kraljevsku veliku realnu gimnazija. Gimnazija je nakon spajanja škola baštinila desetak tisuća nastavnih učila u različitim zbirkama. Čak sedam tisuća predmeta donijela je Velika rakovačka realka na kojoj je desetljeće prije spajanja škola maturirao Nikola Tesla. Zbirka kabineta za fiziku krajem 19. stoljeća imala je više od 400 učila. Danas ih je 36 restauriranih i na listi su kulturnih dobara. Izrađeni su od mramora, bjelokosti, vrijednog drva, mjedi.

Zbog velikog ugleda rakovačke Realke i njezine zbirke, maturanti su se mogli upisivati na tehničke studije. Inače su samo gimnazijalci mogli studirati. Tu je prednost iskoristio i Nikola Tesla kad je upisao studij u Grazu. I danas su karlovački gimnazijalci vrlo uspješni. Od 2009.  radi se u jednoj smjeni. Danas Gimnaziju Karlovac pohađa 614 učenika u tri smjera - općem, jezičnom i prirodoslovno-matematičkom.