Sveučilišta u Osijeku i Ankari razvijat će nove probiotičke sojeve za ishranu

Sveučilišta u Osijeku i Ankari potpisala su Sporazum o znanstvenoj suradnji. Riječ je o velikom projektu u kojem bi se četiri institucije zajednički prijavile na EU fondove s ciljem razvijanja novih kultura bakterija probiotika za ljudsku ishranu.

Za znanstveno-istraživački dio na raspolaganju su u Osijeku prostori, laboratoriji i oprema Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dok druga faza projekta predviđa izgradnju tvornice probiotičkih sojeva bakterija u okolici Osijeka, koju bi financirali turski investitori.

U projektu kao konzultanti sudjeluju i konzultantske tvrtke iz Njemačke. Ovo nije prva suradnja s Turcima (već se ranije radilo sa Sveučilištem u Izmiru), no prva je sa Sveučilištem iz Ankare.

Projekt je u početnoj fazi te njegova vrijednost još nije definirana, no zasigurni će biti višemilijunska (u eurima), istaknuo je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vlado Guberac.

Riječ je o novoj generaciji zdrave hrane koja sadrži žive mikroorganizme. Kada ih uzimamo hranom povoljno djeluju na naše zdravlje, a najčešće su to na hrvatskom tržištu feementirani mliječni proizvodi, rekao je među ostalim izvanredni profesor na Katedri za mlijeko osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Vedran Slačanac.