Sveučilišta u Osijeku i Ankari razvijat će nove probiotičke sojeve za ishranu
Sveučilišta u Osijeku i Ankari potpisala su Sporazum o znanstvenoj suradnji. Riječ je o velikom projektu u kojem bi se četiri institucije zajednički prijavile na EU fondove s ciljem razvijanja novih kultura bakterija probiotika za ljudsku ishranu.
Za znanstveno-istraživački dio na raspolaganju su u Osijeku prostori, laboratoriji i oprema Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, dok druga faza projekta predviđa izgradnju tvornice probiotičkih sojeva bakterija u okolici Osijeka, koju bi financirali turski investitori.
U projektu kao konzultanti sudjeluju i konzultantske tvrtke iz Njemačke. Ovo nije prva suradnja s Turcima (već se ranije radilo sa Sveučilištem u Izmiru), no prva je sa Sveučilištem iz Ankare.
Projekt je u početnoj fazi te njegova vrijednost još nije definirana, no zasigurni će biti višemilijunska (u eurima), istaknuo je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vlado Guberac.
Riječ je o novoj generaciji zdrave hrane koja sadrži žive mikroorganizme. Kada ih uzimamo hranom povoljno djeluju na naše zdravlje, a najčešće su to na hrvatskom tržištu feementirani mliječni proizvodi, rekao je među ostalim izvanredni profesor na Katedri za mlijeko osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Vedran Slačanac.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!