Matej Ilić Buljan finalist je natječaja za volonterskog Oskara

Do 19. veljače možete glasati za pobjednika natječaja volenterskog Oskara. Nagrada je to koju svake godine dodjeljuje grad Zagreb. Tri su finalista koja ćemo vam predstaviti u emisiji Hrvatska uživo. 

Matej Ilić Buljan student je  psihologije na Filozofskom fakultetu. Na liniji Hrabrog telefona volontira duže od tri godine. Prijavio se kaže, na nagovor djevojke. U početku je želio prikupiti praktično iskustvo u struci, kasnije mu je jedina misija bila pomoći drugima.

Na liniji pomoći proveo je 833 volonterska sata, od čega 349 tijekom prošle godine. Bilo bi to, preračunato u dane, punih 14 dana neprekidnog razgovora s onima koji trebaju pomoć. Nakon nekih poziva, kaže, teško je sabrati misli, neke od sudbina teško je zaboraviti, dugo mu ostaju u mislima.

Za njega je volontiranje, kaže, davanje dijela sebe drugima. S njima dijeliti tugu, sreću, veselje, ali i pomoći - nemjerljivo je. Nominacija za volonterskog oskara golemo je priznanje za dosadašnji rad, kaže Matej.

Hrabri telefon djeluje dvadeset godina. Rade na prevenciji i zaštiti djece od nasilja, najprepoznatljiviji su po savjetodavnoj liniji, za djecu i odrasle. Kroz ovu organizaciju godišnje prođe oko 180 volontera koji na obje linije prime oko 9000 poziva.

Matej je vrlo aktivno uključen u rad Udruge te većinu programa i aktivnosti koje Hrabri telefon provodi. Kolege kažu da je borben  i predan, željan je novih znanja i iskustava u svakoj prilici. Sretni su i ponosni što je Matej dio njihova tima.