Podržite Festival srca za najmlađe velikoga srca

Pod nazivom Festival srca, već sedmu godinu zaredom, u Hrvatskoj, kao i u svijetu,obilježava se Svjetski tjedan srčanih grešaka i srčanih bolesti u djece (7.-14. veljače). Tom prigodom članovi Udruge Veliko srce malom srcu iz cijele Hrvatske organizirali su razna događanja - pridružite se i svojom prisutnošću podržite rad Udruge.

Veliko srce malom srcu
je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim grješkama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Osnovni su ciljevi Udruge i obilježavanja Festivala srca su: razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grješaka, potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju, prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove, pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i grješkama.

Od svih srčanih grešaka, najteži i najozbiljniji oblik je Sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku. Jednostavno govoreći, HLHS djeca imaju pola srca. Na sindrom hipoplastičnog lijevog srca otpada 2.3% djece od ukupnog broja s prirođenih srčanim grješkama, a u pravilu je povezan s još nekoliko teških dijagnoza.

Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa sa prirođenom srčanom grješkom, njih 100.000. neće doživjeti 1. rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. U Republici Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno predstojnik Klinike i predsjednik naše udruge Veliko srce malom srcu.

U emisiji dobro jutro, Hrvatska o ovoj su temi govorili Tanja Grahovac, tajnica Udruge Veliko srce malom srcu i dr. Hrvoje Kniewald, pedijatar kardiolog.