Primorac u Studiju 4 najavio najveći svjetski znanstveni događaj 2017.

Od 19. do 24. lipnja u Dubrovniku se održava konferencija posvećena novim iskoracima u medicini, te forenzici i antropološkoj genetici. To će biti jedan od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja u 2017. U povodu toga u Studiju 4 gostovao je prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a i predsjedatelj Odbora za međunarodne odnose američke Akademije za forenzične znanosti.

Prethodno je s ministrom turizma Garijem Cappellijem u Zagrebu najavio održavanje „The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“, posvećene iskoracima u medicini, forenzici i antropološkoj genetici. U samoj najavi održavanja ove konferencije, sudjelovao je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ratomir Ivičić, koji je s organizatorima potpisao ugovor o suradnji u organizaciji ovog, za Republiku Hrvatsku iznimnog znanstvenog događaja.

Ova konferencija jedan je od najvažnijih svjetskih znanstvenih događaja tijekom 2017. godine. Vrlo jednostavnim rječnikom, na konferenciji sudjeluje više od 500 sudionika iz 40-ak zemalja, i poruka iz Dubrovnika cijelome svijetu: Kamo ide medicina na putu u 22. stoljeće, kazao je Primorac.

Riječ je o vodećoj svjetskoj forenzičnoj organizaciji u čijem radu sudjeluje 7.500 najutjecajnijih stručnjaka iz područja forenzičnih znanosti. U sklopu održavanja konferencije, osim predavanja vodećih svjetskih stručnjaka iz područja kliničke i molekularne medicine te iz područja forenzičke i antropološke genetike. U znanstvenim odborima ISABS-s sjede četiri nobelovca, a predavanja će u Dubrovniku održati i petero dobitnika Nobelove nagrade iz područja kemije i medicine, što je dosad najveći skup nobelovaca izvan Švedske.

Kad pogledate teme, svaka od njihe je dovoljna za sebe – primjerice antropološka istraživanja, forenzika, personalizirana medicina - u Dubrovnik dolaze svi eksperti i utemeljitelji tih znanosti. Upravo ovo posljednje je moja  ljubav – medicina koja će biti temeljena na analizi svakog od nas, odnosno genoma. Prava terapija za pravu osobu u pravo vrijeme. To je revolucija u medicini o kojoj se još ne uči, ali želim da Hrvatska bude predvodnik u tom području, naglasio je Primorac. Ovo je dokaz da je Hrvatska medicina na putu izvrsnosti, da ljudi izvrsno rade, i učinio bih sve da nijedan hrvatski intelektualac ili liječnik ne napusti Hrvatsku, zaključio je Primorac.