Otvorena Kneževa palača u Zadru

Uz spektakularni vatromet i brojne svjetlosne efekte te trodimenzionalne animacije sinoć je otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru. Spomenik kulture iz 13. stooljeća teško je stradao u Domovinskom ratu. Projekt vrijedan 44 milijuna kuna, sufinanciran je s čak 36  milijuna kuna nepovratnog novca iz fonda EU-a.

Otvarajući obnovljenu Kneževu palaču u Zadru, premijer Andrej Plenković kazao je da je to projekt koji je iznjedren angažmanom svih institucija i vođen željom da na Poluotoku, u povijesnom središtu grada, Kneževa palača bude opet mjesto na kojemu će svi koji dolaze u Zadar moći gledati izložbe, slušati koncerte, unapređivati našu kulturu i davati sadržaj oplemenjen najboljim što Hrvatska, Europa i svijet imaju. 

Bili su potrebni veliki napori gradskih vlasti da se ona obnovi, da se pokrene obnova, a zadnjih godina, zahvaljujući projektu koji je velikim dijelom financiran novcem strukturnih fondova EU-a, uz doprinos dodatnih osam milijuna kuna Ministarstva kulture, sredstava Grada Zadra, angažmanom Zadarske razvojne agencije, doprinosom Turističke zajednice, Narodnoga muzeja i Sveučilišta - svi zajedno imamo čast svjedočiti otvaranju ove bogate palače, koja je dom brojnim kulturnim aktivnostima Grada Zadra, kazao je premijer između ostalog.
Dodao je da uz podršku Vlade, osobito ministrica Gabrijele Žalac i Nine Obuljen Koržinek, nakon Kneževe palače slijedi obnova Providurove palače.

Govoreći o projektu obnove Kneževe palače, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je najljepše u toj priči u kolikom su broju Zadrani došli na otvorenje, očito željni da se palača napokon vrati njima i njihovu gradu.
Mogu se samo nadati da će ovoj prostor živjeti onako kako je zamišljen, i kao izložbeni prostor i kao jedna turistička destinacija, a što je najvažnije kao prostor u kojemu će Zadrani sudjelovati u kulturi i umjetnosti, dodala je ministrica.

Drevno zdanje dobilo je šarm suvremenosti. Obnovljenom Kneževom palačom Zadar je dobio reprezentativan izložbeni prostor i koncertnu dvoranu, opremljenu najsuvremenijom tehnologijom. Kneževu palaču obogaćuju i vrijedni eksponati Narodnog muzeja, moderna multimedijalna dvorana i Muzej grada Zadra, koji je osnovan još 1832. godine. Prostor Kneževe palače, reprezentativnog zdanja u središtu Zadra, korist će i brojne udruge.