Mobilnost u medicinskim školama

Zagrebačka škola za medicinske sestre Mlinarska već tri godine provodi projekte u okviru programa Erasmus+. Učenici i profesori putuju u strane zemlje na praksu. Time je osnažena zapošljivost učenika i olakšan njihov prijelaz na tržište rada, dok su se nastavnici upoznali s novim metodama poučavanja i produbili znanja iz obrazovnih područja.

Učenici i profesori Medicinske škole Mlinarska u Zagrebu dobro se koriste sredstvima iz programa mobilnosti Erasmus +. Do sada su, u tri godine bili u Njemačkoj, Portugalu i Italiji, 68 učenika i nešto manje profesora. Medicinske sestre u Italiji imaju visoku razinu obrazovanja, no u takvom školovanju ima i nedostataka. 'Oni su nezadovoljni jer imaju priučen kadar koji je završio samo nekoliko tečajeva. Kod nas se uz bolesnika nalazi obrazovana medicinska sestra. Osim toga, rekli su na, da se na žalost kod njih medicinske sestre žele više baviti papirologijom', kaže Jasna Ivesić, nastavnica zdravstvene njege.

Srednjoškolci su praktična isustva stjecali, osim na praksi kod kuće, u Njemačkoj i Portugalu. U portugalskom Domu umirovljenika s bolesnicima rade njegovatelji, a na svakih pet njegovatelja jedna je visoko obrazovana medicinska sestra. Njegovatelji znaju manje nego naše medicinske sestre jer to postaju pohađajući tečajeve. Kao i u većini drugih europskih zemalja, zvanje medicinske sestre dobiva se samo visokim obrazovanjem. Pohvalno je da su učenici zainteresirani za rad u Hrvatskoj jer će se medicinska sestra opće njege s pet godina srednje škole sigurno dobro zaposliti bilo gdje u Europskoj uniji pa i svijetu. Vjerojatno jedino što bi trebalo promijeniti jest način na koji se u našoj zemlji upisuju na Medicinski fakultet jer bez obzira na sve njihove zdravstvene kompetencije, gimnazijalci su u prednosti kad žele postati liječnici.