Koliko ribe jedemo?

Ribarnica je jedno od rijetkih mjesta gdje je gotovo sva ponuda 'Made in Croatia'. Naime, riba je jedan od rijetkih proizvoda koje ne uvozimo. Čudi zato činjenica da se malo ribljih proizvoda nađe na našim tanjurima.

Dok Talijani konzumiraju gotovo 30 kilograma ribe po stanovniku, Španjolci i Portugalci doguraju i do 50 kilograma. Mi 'debelo' zaostajemo. U našem tanjuru se godišnje nađe tek malo više od 8 kilograma ribe po stanovniku. Na riječkoj smo ribarnici pokušali naći razlog tomu. Po svemu sudeći naši su građani više vezani uz meso, ne samo zbog pristupačnije cijene, već i zbog prehrambenih navika. Mladi se žale da su nakon ribljeg ručka vrlo brzo opet gladni. Oni koji kupuju na ribarnici biraju uglavnom sitnu plavu ribu koja se prodaje po 20-tak kuna po kilogramu. No nađe se i onih koji ne pitaju za cijenu jer plemenita riba čija je cijena i po 200 kuna kilogram nađe svoje kupce.

Što kažu kupci i prodavači, ali i riječki novinari koji prate sektor ribarstva, istražila je Iva Pavletić Crnić.