Zaboravljeni u Dragozetiću

Mladen Strubljar vodi nas na otok Cres u selo Dragozetić jedno od najstarijih naselja na otoku. Mjesto je to udaljeno 25 kilometara od najbliže trgovine, poštar ga obilazi tek jednom tjedno a gotovo svaki stanovnik uzgaja ovce.

Sve do jednog strarijih ljudi, u godinama koji eto u silnoj tišini i gotovo nestvarnom miru, sada kad na Cresu nema turistima ni traga, žive ove zimske dane. U mjestu gdje nema dućana, najbliži je 25 kilometara daleko u gradu Cresu, gdje nema vodovoda već se voda uzima i dobije iz gustjerne, gdje nema nijednog mladog čovjeka, ni učenika, škola je već odavno zatvorena, gdje poštar naiđe tek jednom tjedno.

Ovce imaju svi stanovnici Dragozetića pa i najstarija 90 godišnja Slava Pavlović, u ograjicama, ograđenih suhozidovima. A s ovcama sada i nevolje. Naime, na tek pridošlu janjad okomile se divlje svinje, kojih je Cres, a posebno zapadni dio otoka, baš oko Dragozetića, prepun. Jedan ne baš promišljeni potez s dovođenjem divljih svinja na otok, prije nekoliko desetljeća, pretvorio se sada u pravu katastrofu.