Čitajte romane o ljubavi

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka u znaku je ljubavi.


Aleksandra Orlić - Ako ikad

U hrvatskoj prozi u posljednje vrijeme nekako kao da nedostaju 'čisti' ljubavni romani, a tema ljubavi često je upletena u neke druge, piscima očito važnije teme, pa ostaje sporednom ili samo 'začinom'. 'Ako ikada' nije tipičan 'ljubić', niti spada u čisti žanrovski roman, ali je u njegovom središtu ljubav koja, kako su govorili još stari Grci, može biti - strastvena, pragmatična, nesebična, prijateljska, manijakalna ili nježna. Svi ti njezini aspekti nijansirani su u ovom romanu.

U središtu priče su tri žene, protagonistice romana; psihologinja Tihana, mlada fotografkinja Lena i liječnica Andrea. Priča ovog romana koja u svome središtu ima ljubavni trokut povezat će ih na neobičan način. Sve tri žene u svojim dionicama, a roman je podijeljen na poglavlja u kojima se izmjenjuju njihove pripovjedne perspektive, doista posve bez cenzure i iskreno pred čitateljem razotkrivaju svoje ljubavne priče, male tajne, sreću i frustracije, kao i neke dionice prošlosti. Roman nam želi ukazati na ljubav koja ima svoje faze i koja sa sobom nosi i određene posljedice, često je posve nepredvidiva, a kako to i sami dobro znamo ne može uvijek biti sretna.

Psihologinja Tihana je žena u pedesetima koji evocira svoje ljubavne gubitke, Lena je pripadnica posve druge generacije, mlada je i u jednom trenutku se odlučuje ostaviti svog partnera i upustiti se u vezu s oženjenim muškarcem, dok Andrea, koja će na kraju također pokucati na vrata ordinacije, pokušava preboljeti svoj razoreni brak nakon bračnog preljuba. Roman nije potpuno 'ženski', jer su njihovim muževima, ljubavnicima, očevima i braći posvećene vrlo važne dionice. Aleksandra Orlić mnogo je suptilnija, rafiniranija i na kraju krajeva obrazovanija spisateljica da bi pisala samo o jednostavnom ljubavnom trokutu, ljubavi i preljubu, pa u romanu ima mjesta i za obiteljske tajne, čak i mali kriminalistički zaplet s policajcem, kao i mnoštvo umjetničkih referenci. U romanu se spominju mnogi umjetnici, filozofi, knjige, umjetničke slike i perfomeri. Preispitivanja preljuba, seksualnosti, opasnosti iz različitih perspektiva.

Knjiga počinje citatom Milana Kundere kako nitko neće odvratiti pogled od dvije stvari, prometne nesreće i ljubavnog pisma. Autorica kao da želi ukazati na to kako velike ljubavi imaju i svoju drugu stranu, za koju znamo da jednom može nastupiti, ali se ipak njima prepuštamo. Aleksandra Orlić novinarka je i urednica ženskih magazina, po struci povjesničarka umjetnosti i profesorica njemačkog, bavi se umjetničkom fotografijom. Osim zbirke poezije 'U mjerilu 1:100.000' objavila je i roman 'Bio jednom kraj'. Kako i priliči tematici, roman 'Ako ikad' promovirat će na Valentinovo uz pomoć Milane Vuković Runjić, Marine Vujčić, Aleksandra Štulhofera, Judite Franković, Nikše Kušelja i sigurno će se puno govoriti o ljubavi i raznim njezinim aspektima. Jer i ovaj roman nije jednoslojan već sagledava ljubav iz više kuteva, u raznim fazama i iz posve različitih perspektiva.


Nuria Amat - Ljubav i rat

Knjiga suvremene, vrlo cijenjene i nagrađivane spisateljice Nurie Amat donosi posve drukčiju, rekli bismo i tradicionalniju priču o ljubavi, smještenu u Barcelonu 1936. godine u vrijeme Španjolskog građanskog rata. Ljubav je u ovom romanu snažna, sudbinska i jača od svih nedaća. U Barceloni počinju dvije paralelne priče koje prati ovaj roman: jedna je prožeta iznenadnom i snažnom ljubavlju dvoje svjetonazorski potpuno različitih ljudi, a drugu ispunjavaju povijesna stradanja.

Dvoje ljudi, ona revolucionarka i borac za ravnopravnost žena i on, sin industrijalca, zaljubljenik u umjetnost i filozofiju, prolaze krvavu ratnu kalvariju svjedočeći o neuništivosti ljubavi. Njihova je ljubav na početku posve nemoguća, razdvaja ih ideologija, no uspijeva prevladati sve te prepreke jasno svjedočeći kako je u ljubavi i ratu, koji su i spojeni u naslovu ovog romana, sve dopušteno, pa i moguće. Potresna i slojevita ratna priča pisana na osnovu arhivske građe, povijesnih činjenica i sa snažnom tezom o ljubavi kao jedinoj dimenziji koja nadvisuje i rat i ideologiju, onda kad je prava.