Vrdoljak: 'To kako je Domovinski rat prikazan u hrvatskom filmu je katastrofa'

Govoreći o novom projektu, filmu 'General', naš proslavljeni redatelj Antun Vrdoljak u Studiju 4 je naglasio da osim njegova zeta Gorana Višnjića, koji će utjeloviti genrala Antu Gotovinu, ukupno biti 160 uloga ali casting još nije gotov. Goran Navojec, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, zasad njih imamo. Kroz taj film vidjet će se da je hrvatska vojska bila brojna i impresivna, dodao je.

Ovo je film o Domovinskom ratu, ali iskoristili smo briljantnu biografiju Gotovine – nema u Hollywoodu scenariste koji bi takvu napisao – pratimo ga od presude koja ga osuđuje na 24 godine robije, pa se vraća u svoja sjećanja, kazao je Vrdoljak. Film je lišen nekih stvari koje bi bile intrigantne ljude, ali ne volim ja političke škandale – tko ga je uhapsio, tko ga je špijuniroa.

Prva klapa pada u ponedjeljak 20. veljače, u Gospiću, ali muči ih što nema snijega, to im stvara velike probleme više od sto dana snimat će u Zadarskoj županiji, a još će se snimati i u Francuskoj, a pustinju Maroka možda odglume u Podravini odakle mu je nevjesta Vanna, ali još će vidjeti. Njegov bijeg mi stilski ne odgovara, pa neće biti Tenerifa, to je možda tema za novi film, rekao je. U filmu nema lica iz politike.

U Legiji stranaca Gotovina je proveo 20 godina i htio bih pokazati što to zapravo je jer sam i sam krenuo s krivom pretpostavkom da tamo bježe kriminalci. To je jedna od najmoralnijih vojski svijeta, dodao je Vrdoljak. Plan je da film bude gotov sljedeće godine, priprema je dugo trajala, na scenariju radim od njegova hapšenja. Imao sam ludu ideju da bismo mu tako mogli pomoći, ali ne može film nikome pomoći. Goran (Višnjić) ga je posjećivao u Haagu, a nakon oslobađanja ponudio sam mu scenarij – rekao je 'Što ja znam o tome, pozovi me na premijeru pa ćemo vidjeti', kaže Vrdoljak koji Gotovinu poznaje još iz rata. Nevjerojatan je to čovjek, čvrst i jako duhovit.

Oskarovac i producent 'Schindlerove liste' Branko Lustig, prije 10-ak godina je kritizirao hrvatsku kinematografiju - jer, otprilike, hrvatske branitelje uvijek prikazuje kao 'pijance i pljačkaše'. To i je jedan od primjera zašto sam se primio ove teme, komentirao je Vrdoljak. Čudim se da dragovoljci ne reagiraju i žešće jer to kako je Domovinski rat prikazan u hrvatskom filmu je katastrofa, zaključio je.