'Romanca o tri ljubavi' u Gavelli

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, 'Romanca o tri ljubavi' Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana stiže na kazališne daske Gavelle.

Ova 'sentimentalna farsa', kako je pjesnik, prozaik i dramatičar Antun Šoljan  podnaslovio svoje djelo, praizvedena je u Teatru ITD, 10. svibnja 1977., u režiji Tomislava Radića. Ta duhovita i dirljiva dramska igra u stihovima postavlja vječna pitanja o ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu. To su pitanja koja su svevremenska i koja nas danas mogu potaknuti na razmišljanje. Šoljan se majstorski, s fino utkanom ironijom i moliereovskom lakoćom poigrava tim temama kroz dijaloge i songove, ne pokušavajući nuditi moguće odgovore.

Vladarica dvorca Gospa, čiji je suprug negdje u bespućima križarskih ratova, samotne dane krati s vjernom Službenicom. Gospa je kreposno ukliještena pojasom nevinosti. Ključeve njenog zavjeta čuva Kapelan, usput plijeveći i divlji ružičnjak ispred zamka. Tu pljesnivu idilu remeti dolazak Viteza. Emocije i strasti zvone na uzbunu, a poredak društveno poželjne apatije raspada se u jednoj noći.

Gradsko dramsko kazalište Gavella prvi se put u svojoj povijesti bavi ovim tekstom. Premijera je 16. veljače, a kvartet pletu Igor Kovač (Vitez), Martina Čvek (Gospa), Tena Nemet Brankov (Službenica) i Nikola Baće (Kapelan).