Klimtov 'Cvjetni vrt' na aukciji u Sotheby'su

Londonska aukcijska kuća Sotheby's 1. ožujka će na dražbi ponuditi jedno od najboljih radova Gustava Klimta koja su se nedavno pojavila na tržištu umjetnina, pod nazivom 'Cvjetni vrt', a uprava kuće očekuje da će platno iz 1907. postići cijenu višu od 45 milijuna dolara.
Helena Newman, voditeljica Odjela za impresioniste i suvremene umjetnike u londonskom Sotheby'su kazala je da je većina sličnih slikarevih ulja na platnu danas većinom po svjetskim muzejima te da ih se samo nekolicina u posljednjih desetak godina pojavila na tržištu umjetnina i završila na dražbama. Po mišljenju kritičara Klimtovi cvjetni pejsaži posjeduju magičnu i tajanstvenu snagu, a cvjetne uzorke umjetnik je koristio i u slikanju drugih motiva.
Njegove slike uvijek postižu iznimno visoku cijenu. Po pisanju britanskoga Guardiana Oprah Winfrey je prošle godine u privatnom aranžmanu prodala Klimtov 'Portret Adele Bloch-Bauer II'  jednome kineskom kolekcionaru za 150 milijuna dolara. Kupila ga je na aukciji u njujorškom Christie'su 2006. za 87,9 milijuna dolara.

Po pisanju Bloomberga, još je jedno Klimtovo djelo nedavno postiglo visoku cijenu. Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev u studenome 2015. prodao je za 170 milijuna dolara njegovo platno 'Vodene zmije II' kupcu iz Azije. Klimt spada među desetoricu umjetnika, a među njima su Gauguin, Rothko, Picasso, Modigliani, Bacon, Giacometti, Pollock i De Kooning, čija djela na dražbama postižu iznose veće od 100 milijuna dolara. Helena Newman ističe da je ovo Klimtovo platno prava senzacija na tržištu umjetnina te će po njezinu mišljenju privući brojne kolekcionare iz Azije, osobito zato što je umjetnik nadahnuće za djela nalazio u istočnjačkoj umjetnosti. Slika je zadnji put bila javno izložena prošle godine na izložbi pod nazivom Slikanje modernog vrta na Kraljevskoj akademiji umjetnosti.