Brončana replika Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenci

Replika Apoksiomena i projekt prezentacije slavnoga kipa te njegov Muzej u Malom Lošinju bit će predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu tourisma od 17. do 19. veljače u Firenci, izvijestili su iz Muzeja Apoksiomena.

Replika Apoksiomena bit će izložena u središnjem dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi gdje će se održavati izložba i sajam kojemu je cilj predstavljanje brojnih projekata promocije nasljeđa iz antičkoga doba te valorizaciju arheologije u svjetlu suvremenih zbivanja. Ovo je, ističu iz Muzeja, idealna prilika da se u Firenci, gradu koji je odigrao važnu ulogu pri restauraciji, definiranju značaja te promociji kipa Apoksiomena, ponovno predstavi njegova neobična, svjetski relevantna i atraktivna priča te novi i jedinstveni 'Muzej Apoksiomena' otvoren u proljeće prošle godine.

Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa Apoksiomena, nakon pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s talijanskim institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firenze izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Brončani kip Apoksiomena izvan Hrvatske prvi put je predstavljen upravo u Firenci od rujna 2006. do siječnja 2007. godine u Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provicnia di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Replika visoka 192 centimetra i teška 250 kilograma potpuno je nalik originalnom kipu koji je trajno nastanjen u Bijeloj sobi u Muzeju u Malom Lošinju, a izrađena je u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Za vrijeme gradnje Muzeja Apoksiomena, dok je original kipa Apoksiomena gostovao u nekim od najvažnijih svjetskih muzeja poput pariškoga Louvrea, londonskoga British Museuma i muzeja J. P. Getty u Los Angelesu, replika je bila postavljena u Apoksiomenovoj Bijeloj sobi muzeja te je poslužila kao model za finalno formiranje i realizaciju koncepta sašivene sobe - izvedene na licu mjesta te za postavljanje difuzne rasvjete, klimatskih i sigurnosnih uvjeta.
Na sajmu i izložbi u Firenci Muzej Apoksiomena na izložbenom punktu predstavit će djelatnici Muzeja te predstavnici Turističkog ureda Malog Lošinja, dok će gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i Miljenko Domijan u ime Ministarstva kulture 17. veljače u sklopu programa sajma održati javnu prezentaciju o skulpturi i Muzeju Apoksiomena.