Pas, mačka, zamorac: nekad najbolju terapiju pruža životinja

Čak je i iskusnim psihoterapeutima ponekad teško pomoći nekome tko pati od depresije. Zamislite kako se pacijent može otvoriti kada vidi razigranog psića koji mu se mota pod nogama i svojim velikim, veselim očima zove na igru. Ali ne koriste se ovih dana samo psi kao pomagači u terapiji: pomažu i konji, zamorci, kornjače i brojne druge životinje.

'Terapijama u kojima asistiraju životinje može se ostvariti veliki uspjeh, poglavito u liječenju tjeskobnih poremećaja i depresije', rekao je dr. Arno Deister, šef odjela psihosocijalne medicine u bolnici u njemačkom Itzehoeu i predsjednik njemačkog saveza za psihijatriju, psihoterapiju i psihosomatiku (DGPPN). 'Depresivni, na primjer, ponekad teško uspostavljaju kontakt i grade povjerenje sa svojim terapeutom', kaže Deister. Životinja tada može biti učinkovita u 'razbijanju leda', djeluje kao posrednik među njima, dodao je. Naravno, pod pretpostavkom da i pacijentii terapeut imaju pozitivna iskustva s vrstom u pitanju.

Ključni faktor u pozitivnom učinku životinja leži u tome što ljudi znaju biti kritični i skloni predrasudama dok životinje prihvaćaju ljude onakve kakvi jesu, sa svim njihovim slabostima. Životinje se ne koriste samo u terapijama nego i u unaprjeđenju života štićenicima umirovljeničkih domova ili institucijama za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Služe za podizanje kvalitete njihova života motivacijom, edukacijom ili rekreacijom te im podižu samopouzdanje.