I zglobovi trebaju trening

Kada gledate ulične plesače, brejkere, repere, ali i plesače na sceni, možda se pitate bole li ih zglobovi!? To pitanje možda postavljate i kada gledate akcijske filmove i specijalce u nemogućim akcijama! No kada vama 'zaškripe' zglobovi,  zaključujete - ah, starost!

Da i nije baš tako, svjedoči nam trening za zglobove koji smo pronašli u centru Nixa u Zagrebu. Trening je osmislio trener fitnesa Andrija Jakić. Njega je pak nadahnula tehnika 'In to flow' Scotta Sonnona, jednog od pet najboljih svjetskih trenera prema čijem programu vježbaju specijalne jedinice američke vojske.


No žene koje smo snimali nemaju veze s vojskom ili plesom. Jednostavno su odlučile da će njihovi zglobovi biti funkcionalni u svakoj životnoj dobi. Trening počinje općim zagrijavanjem iza kojeg slijede specifične vježbe za pojedine zglobne skupine. Trening traje bez prekida i vježbe slijede jedna drugu. Katkada se trener fokusira na područje tijela za koje misli da 'pati' više od ostalih, poput vratne kralježnice ili lumbalnog dijela. No zanimljivo je, kada jednom prostruji energija tijelom, otkrivamo zglobove koje smo zanemarili i postajemo gipkiji.

Ovo je svakako trening koji vam preporučujem. Najprije zbog jednostavnosti iza koje se krije nevjerojatna efikasnost! Možda nećete vrtjeti 'spinove' na tjemenu ili skakati sa zgrade na zgradu, ali postat ćete fleksibilniji. Jugo i kišni dani više neće biti vaš problem.