'Trijezni tramvaj zvan čežnja' vozio Zagrebom 19. put

Tradicionalna akcija čiji je cilj podizanje razine svijesti o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola i posljedicama za pojedinca, obitelj te cijelu zajednicu obilježena je vožnjom tramvaja od Trga bana Jelačića do Zapadnog kolodvora. Trijezni tramvaj zvan čežnja vozio je danas 19. put.

Akciju održava Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo.

Prema procjenama, u Hrvatskoj ima oko 300 tisuća alkoholičara, a čak oko milijun osoba pati zbog posljedica uzrokovanih prekomjernim konzumiranjem alkohola. Statistike su to na koje žele upozoriti organizatori Trijeznog tramvaja. Sve je veći problem i pijenje mladih.

Zbog niske tolerancije smatramo da je svako pijenje mladih štetno, a manifestira se najčešće kroz lošiji školski uspjeh, stradavanje u prometu, maloljetničku delikvenciju, neželjene maloljetničke trudnoće i sve ono što ide u paketu sa takvim načinom konzumacije alkohola. Mladi danas eksperimentiraju više nego prije i u nižoj životnoj dobi. Došli smo na dvanaestu, trinaest godinu života sa prvim eksperimentiranjem s alkoholom. Na razini opće populacije imamo trend lagane redukcije konzumacije alkohola i s te strane možemo biti zadovoljni, poručuje predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Zoran Zoričić.

Naime, što je dobna granica prvog susreta s alkoholom niža, rizik za razvoj alkoholne ovisnosti je veći. Alkoholizam tako nije samo bolest pojedinca, to je problem čitave obitelji, koja mora sudjelovati u liječenju oboljeloga, ali je i problem društva.

Situacija je vrlo ozbiljna: alkohol je dostupan, alkholo je jeftin, alkohol se jako dobro reklamira i mladi su toga svjesni. Mi ćemo se truditi i dalje raditi na suzbijanju štetne uporabe alkohola u toj populaciji, istaknula je voditeljica Gradskog odjela za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

Trijeznim tramvajem se nastoji podići svijest o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola, ali i o negativnim posljedicama koje ta ovisnost ima za pojedinca, obitelj te cijelu zajednicu. Jer, piti nije junaštvo, a ne piti je zaista vrlina - poručuju organizatori akcije.