Predstavljen projekt 'Živjeti zdravo'

Nacionalni projekt 'Živjeti zdravo', vrijedan više od 30 milijuna kuna, koji sufinancira Europski socijalni fond, predstavljen je na saborskome Odboru za zdravstvo. Riječ je o prvom projektu koji je Ministarstvo zdravstva ugovorilo iz tog fonda u sklopu operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali', čije su aktivnosti usmjerene prema promicanju i očuvanju tjelesnoga, mentalnoga i spolnog zdravlja.

Spomenute aktivnosti, kako je rečeno, 'utječu na sve bitne determinante zdravlja: biološke, socijalne, psihološke i okolišne'. Te se aktivnosti provode kroz pet komponenata: zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesnu aktivnost, zdravlje i prehranu, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš, i tako postaju dostupne građanima svih dobi.

Riječ je o projektu na kojem se radi zadnjih 15-ak godina i koji je lani u prosincu iz Europskoga socijalnog fonda dobio nešto malo više od 30 milijuna kuna za razdoblje od šest godina, što je na godišnjoj razini oko pet milijuna kuna, objasnila je voditeljica projekta Sanja Musić Milanović. Tim će se novcem, rekla je, 'pokriti' cijela Hrvatska. Izgradit će se 21 ogledni park u svakoj županiji, napraviti 21 hodačka staza da sve područne škole koje nemaju dvoranu dobiju 'poligon'. Sve će to biti iskorak da ono o čemu učimo učinimo i dostupnim, rekla je Musić Milanović.

Provedba projekta uključuje aktivnosti promicanja zdravlja na području cijele Hrvatske u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i ostalim dionicima u svim dobnim skupinama stanovništva.

Predsjednica Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić rekla je kako od posljedica kroničnih nezaraznih bolesti, kao odraza svakidašnjeg načina života, u svijetu na godinu umire 68 posto ljudi, u Europi 86 posto, a u Hrvatskoj 93 posto.