Varaždinski klipić dobio instalaciju u staroj gradskoj jezgri

O njemu je snimljen film, spjevane pjesme, napravljena slikovnica. Riječ je o varaždinskom klipiću, autohtonom pecivu koje je dobilo svoju instalaciju u staroj gradskoj jezgri. Nakon varaždinskog zelja, postavljena je tako druga instalacija s temom gastronomije. 

Varaždinski klipić, ukusni štapić ručno izrađen od dizanog tijesta, nadahnuo je Juricu Mihinjača na izradu jedinstvene instalacije - 'Klipić mašine'. Ovaj ju je Varaždinac zamislio kao posvetu industrijskom dizajnu s kraja 19-og i početka 20. stoljeća.

Druga je to instalacija u sklopu projekta 'Umjetnost na ulici' varaždinske Turističke zajednice. S ciljem podizanja atraktivnosti povijesne jezgre grada, ali i ciljem poticanja umjetničkog stvaralaštva i kreative, istaknula je direktorica TZ grada Varaždina Jelena Toth.

Udruga kuhara Varaždinske županije godinama ga već promovira, a zajedno s Ministarstvom poljoprivrede pokrenuli su zaštitu proizvoda na razini Europske unije. Projekt će se nastaviti novim instalacijama. I ovu Bakačevu pretvoriti, koja je inače spoj centra sa placom, u nekakvu varaždinsku kuharicu. Gdje će svi posjetitelji vidjeti ne samo umjetniku instalaciju  nego i vidjeti prave, istinske autohtone recepte varaždinskog kraja, rakao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Varaždinsko zelje i Klipić mašina, kao dodana vrijednost starog urbanog prostora, pokrenut će maštu a zatim i potaknuti kušanje zvijezda ovih instalacija.