Međunarodni dan djeteta oboljelog od malignih bolesti

Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima obilježava Međunarodni dana djeteta oboljelog od maligne bolesti javnom akcijom na tramvajskom okretištu Črnomerec.

Cilj akcije, koja počinje u 14 sati, je senzibilizacija javnosti o problematici malignih bolesti u dječjoj dobi, a provodit će je Mladi Krijesnice, koju čine mladi liječeni od malignih bolesti u djetinjstvu i volonteri. Informacije o Međunarodnom danu djeteta oboljelog od maligne bolesti prenosit će se balonima Krijesnice koji će nositi letak s informacijama o predrasudama s kojima se susreću obitelji čije je dijete suočeno s malignom bolesti. Baloni će tramvajima putovati u sve krajeve grada Zagreba, pružajući građanima informacije o malignim bolestima u dječjoj dobi i rušeći predrasude koje vrlo nepovoljno utječu na liječenje i rehabilitaciju.Djeca suočena s malignim bolestima na pedijatrijskim hemato-onkološkim odjelima Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Zagreb i KBC-a Rijeka za to vrijeme družit će se s Mladima Krijesnice i volonterima koji će im podijeliti poklone i tople riječi podrške.

U Hrvatskoj od malignih bolesti godišnje oboli više od stotinu djece, a umre njih dvadesetak u dobi do 14 godina. Prema podacima iz hrvatskog Registra za rak, 2014. je od malignih bolesti oboljelo 123 djece u dobi do 14 godina, odnosno 175 djece do 19 godina. Zbog posljedica bolesti u 2015. je umrlo 21 dijete do 14. godine, odnosno 31 do 19 godina. Najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece su leukemija, maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi. Stručnjaci ističu kako je u liječenju raka teško govoriti o izlječenju, već se uobičajeno govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode kako su nedavno objavljeni podaci iz velikog europskog istraživanja pokazali da je petogodišnje preživljenje od raka u djece u Hrvatskoj veliko, te za akutne limfatične leukemije iznosi preko 85 posto, a kod tumora više od 80 posto.