Velik interes za Porin - 236 prijava za pjesmu godine

Nakon Grammyja stižu nam Porini. Sada je poznato - 24. dodjela Glazbene nagrade Porin održat će se u Splitu i to 17. ožujka. Uoči sutrašnje objave nominacija, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' Neven Frangeš - predsjednik Upravnog odbora Porina i Ivana Martinac - glavna tajnica Porina, rekli su što nas sve očekuje na najraskošnijoj domaćoj dodjeli za najbolja dostignuća u glazbi./strong>

Nakon prebrojavanja on-line glasova i onih pristiglih poštom objavit će se nominirani glazbenici i djela nakon čega će se pristupiti drugom krugu glasovanja. Dobitnici prestižne statue u svakoj od 33 kategorije proglasit će se na finalnoj dodjeli u splitskoj Spaladium Areni. Biračko tijelo je u prvom krugu u 31 kategoriji odabralo po troje prijavljenih izvođača i skladbi, dok su u preostale dvije, za Pjesmu godine i Album godine, kao i prethodnih godina, birali njih petero. Porin se u Splitu, sjajnom domaćinu,  održava već treću godinu zaredom.

Stiglo je preko 1700 prijava, najviše smo imali za pjesmu godine – 236, a za album godine 83, kazala je Martinac, a Frangeš dodao: Svi viču kriza ali hrvatska glazba je, po ovome sudeći, dobro i zdravo. Velika je promjena da to više nije diskografska, već glazbena nagarada, na koju se mogu javiti i sami glazbenici, naglasila je Martinac.U studiju im se pridružio i Ante Batinović, koji se prisjetio sedmerostrukog dobitnika Grammyja Ala Jarreaua, koji je nedavno preminuo. Također je najavio i koncert Marijana Bana u Zagrebu.

Batinović je priznao da je to jedna od najvećih stvari u hrvatskoj glazbi i bez obzira na svu tu priču o krizi diskografije, Porin ide dalje. Istaknuo je da se Porin dodjeljuje i svjetskim glazbenicima, primjerice primili su ga Johnny Rotten iz Sex Pistolsa, Metallica, Johnny Winter... Najveći je posao kategorizacija žanrova, a kad to uđe u glasovanje mi s tim više nemamo veze, to broji odvjetnički ured, naglasio je Frangeš.

HRT vam i ove godine donosi prijenos svečane dodjele Glazbene nagrade Porin iz Splita.