I barke svoju missicu imaju

U 'moru' različitih izbora ljepote, evo još jednoga. No ovdje u glavnoj ulozi nisu lijepe žene i muškarci nego barke. Najljepša drvena barka na području Crikvenice je pasara 'sa škaficom' Nikice Brnića iz Jadranova.

Pasara na vezu u uvali Perčin pobjednica je izbora za najljepšu drvenu brodicu 'Josip Ivančić Cene' kojeg organizira Županijska lučka uprava Crikvenica. O pobjedniku je odlučilo povjerenstvo u sastavu: Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Kriteriji odabira su kvaliteta, odnosno razina održavanja, posjedovanje vesala, jarbola i jedara te ukupan dojam. Konstrukcija pobjedničke barke izrađena je od brestovine, oplata od jelovine i smrekovine, a ražma od hrastovine, a izradio ju je otac sadašnjeg vlasnika. Dao joj je ime  Loreni - po početnim slovima svoje djece - Lovrenca, Renate i Nikice.

Županijska lučka uprava Crikvenica pokrenula je izbor s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica. Njezin ravnatelj Mario Kružić istaknuo je da se izborom želi oteti zaboravu drvenu brodogradnju crikveničkoga kraja te potaknuti ljubitelje mora da što više kupuju i grade drvena plovila kao dio crikveničke i hrvatske tradicije. Crikvenička županijska lučka uprava već nekoliko godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila. Dobitnik nagrade u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez. U lukama koje pokriva ova uprava na vezu je više od tisuću plovila, drvenih barki je tek sedamdesetak ili oko pet posto. Nagrada nosi ime po jednom od najistaknutijih brodograditelja crikveničkoga kraja.
.