Film o Davidu Bowieju uz izložbu fotografija u MUO

BBC-jev dokumentarni film 'Five Years', intimni portret Davida Bowieja kroz pet ključnih godina iz njegove glazbene karijere, prikazat će se 16. i 23. veljače u Muzeju za umjetnost i obrt, kao dio popratnog programa izložbe fotografija Briana Rašića.

Zahvaljujući pristupu osobnom arhivu Bowieja, kostimima, scenografijama, riječima pjesama i memorabiliji, film donosi dosad rijetko prikazivane materijale koji oslikavaju kako se veliki glazbenik mijenjao i razvijao. Film počinje s 1971. godinom i njegovim alter egom Ziggyjem Stardustom, a nastavlja s 1975. kada objavljuje deveti studijski album 'Young Americans' i postaje Thin White Duke. Potom se podsjeća na dva utjecajna albuma iz 1977. godine – 'Low' i 'Heroes' te slijedi 1980. kada objavljuje 'Scary Monsters' i jednu od svojih do danas najpopularnijih pjesama 'Ashes to Ashes'.Posljednja godina o kojoj film govori je 1983., kada Bowie sa svojim najkomercijalnijim albumom 'Lets Dance' osvaja sve glazbene ljestvice i postaje globalna zvijezda. Kroz razgovore s njegovim najbližim suradnicima, film istražuje kako je Bowie postao ikona našeg vremena, ne prikazujući ga samo kao rock kameleona, već i kao vrhunskog umjetnika koji je stvarao inspiriran raznim kulturološkim utjecajima. U filmu se pojavljuju Rick Wakeman, John Harris, Ken Scott, Mick Ronson, Angie Bowie, Luther Vandross, Robin Clark, Brian Eno, Nile Rodgers i mnogi drugi. Film je snimljen 2013. godine, u režiji Francisa Whatelyja koji potpisuje i ovogodišnji film 'The Last Five Years' o njegova dva posljednja albuma 'The Next Day' i 'Blackstar' te mjuziklu 'Lazarus', objavljen u povodu prve godišnjice Bowiejeve smrti.

Tužnu obljetnicu obilježio je i Muzej za umjetnost i obrt u kojemu se do 5. ožujka može razgledati izložba 'David Bowie by Brian Rašić', s četrdesetak odabranih fotografija iz bogatog opusa fotografa koji je više od dvadeset godina blisko surađivao s tim velikim glazbenikom.