Kolekcionar glačala - ne glača

U gradu pod Nehajem svoju privatnu zbirku predstavio nam je kolekcionar Tibor Knifić, koji cijeli život skuplja glačala.

U njegovoj ih je zbirci više od 70. Imati ovakav hobi, kaže, obiteljska je tradicija. Otac je skupljao poštanske marke, a sestra salvete. On se odlučio za glačala. Glačala su to različite starosti, uščuvanosti, veličine i težine. Od profesionalnih do dječjih. Skupljao ih je nekada po gradu i okolici. Tvrdi kako ih nije otimao susjedama po kućama, već ih je legalno stekao, a danas, kao svaki uvaženi kolekcionar - ima svojega stalnoga dobavljača.

Put do prvih industrijskih električnih glačala - bio je dug. Ima i takvo. Zanimljivo je da je teško 8 i pol kilograma i predstavljalo je pravi fitnes za ženu koja je njime glačala. Kada je ono otišlo u povijest, bio je to pravi preporod za glačanje. No, ima Tibor tu još zanimljivih starih stvari, poput brodske sirene s tri mjeha, koja je oglašavala uzbunu, starih kućanskih predmeta, svjetiljki. Zbirku je smjestio u svoj dio kuće, a ukućani ga zasada dobro toleriraju.
Ipak, Tiborova zbirka raste iz godine u godinu, a zanimljivo je i to da ovaj zaljubljenik u, kako kaže - pegle - kategorički ne 'pegla'. Iako u svakoj vidi nešto jedinstveno, lijepo, zanimljivo, u glačanju se jednostavno, nije pronašao.